Lleida avisa Aragó que si no lidera una candidatura conjunta als Jocs Olímpics d'hivern, ho farà Catalunya

L'alcalde Ros pressiona per evitar que els aragonesos vetin el Pirineu de Lleida

La idea de presentar una candidatura de Saragossa per als Jocs Olímpics d'hivern del 2018 –una aventura impulsada pel seu alcalde, Juan Antonio Belloch, per donar continuïtat a l'embranzida que l'Expo del 2008 va imprimir a la ciutat– havia quedat congelada arran de la recta final de la candidatura olímpica de Madrid 2016: dues ciutats del mateix Estat competint per fer uns Jocs amb només dos anys de diferència era una coincidència que perjudicava totes dues candidatures.

Un cop descartada Madrid 2016, l'Ajuntament de Saragossa i el govern d'Aragó han ressuscitat el projecte i hi estan treballant de valent. El 9 d'octubre, els alcaldes de Saragossa, Osca i Jaca van anunciar de manera oficial que aspiren als Jocs del 2022 (ho han ajornat quatre anys per tal que la clàssica rotació de continents no els perjudiqui) i han batejat la campanya com a Saragossa-Pirineus.

El Pirineu català no vol quedar despenjat d'aquesta iniciativa. I la ciutat de Lleida tampoc. Ahir, durant unes jornades sobre internacionalització de les comarques de Lleida i el Pirineu celebrades a Tremp, l'alcalde de Lleida, Àngel Ros (PSC), va lloar la idea de fer uns Jocs Olímpics al Pirineu, però va advertir que la candidatura només tindrà èxit si incorpora el conjunt de territoris del Pirineu, cosa que inclouria el Pirineu català, Andorra, la Val d'Aran, i el territori pirinenc administrat per l'Estat francès.

Segons Ros, la iniciativa és tan interessant i positiva per al desenvolupament d'aquestes comarques que si Aragó no fa una aposta per una candidatura conjunta de tot el Pirineu, serà Catalunya qui la farà. «Convidant-hi, com no pot ser d'una altra manera, el Pirineu aragonès, l'Aran, Andorra i França.» Ros coincideix que el 2022 és una data adequada per a la candidatura.

De moment, però, Lleida no farà cap pas endavant, tot esperant veure com es concreta la candidatura aragonesa. Fonts de la Paeria expliquen que s'ha produït alguna trobada informal entre Ros i el president aragonès, Marcel·lí Iglesias, per temptejar una qüestió encara molt verda. Però l'avís d'ahir de Ros sona a advertència davant la temptació de les autoritats aragoneses de promoure uns Jocs pirinencs sense comptar amb el Pirineu català. Aquests recels estan justificats: la tardor de l'any passat, les autoritats aragoneses van oferir a Andorra afegir-se al projecte excloent-hi, això sí, Catalunya.

En aquesta exclusió hi ha, de rerefons, la forta competència entre les estacions d'esquí aragoneses i catalanes. El govern d'Aragó ha convertit l'esquí i el turisme de neu en una forta aposta estratègica; ha creat una gran empresa pública que s'ha encarregat de les principals estacions i en dirigeix l'expansió. Els Jocs, a més, és una vella aspiració de Jaca, que ha estat candidata olímpica en solitari tres cops, sense èxit per falta de capacitat logística.

LA FRASE

ÀNGEL ROS
alcalde DE LLEIDA
«Les terres de Lleida, Andorra, el Pallars i la Val d'Aran s'han de vincular al projecte olímpic d'Aragó.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.