Educació

Sindicats, professors i la FAVB acusen l'Ajuntament de desmantellar la xarxa de formació d'adults

Asseguren que s'estan tancant aules en lloc de doblar el nombre de centres

El pla presentat per l'Ajuntament plantejava la substitució de les aules d'adults per centres formatius amb una oferta més àmplia i lligada a les necessitats del territori. A hores d'ara, però, no només no s'ha reconvertit cap aula sinó que s'ha tancat la de Consell de Cent, deixant el barri del Poble Sec sense escola d'adults, s'ha traslladat l'aula de la Verneda-Sant Martí en un IES i s'ha anunciat pel curs que ve la desaparició de l'aula Pere Calders, que es traslladaria a l'edifici de l'escola Can Batlló conjuntament amb el centre Palau de Mar. La Mesa de l'Educació de Persones Adultes, de la qual formen part sindicats i professors, i la Federació d'Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) veu en aquesta transformació un intent de reduir recursos i de desmantellar una xarxa de formació d'adults que actualment ja consideren del tot insuficient. «La remodelació és molt precària perquè l'únic que fan és transformar les aules en centres des del punt de vista jurídic, però ni creen nous centres al territori, ni contracten més professors», explica la representant del professorat a la mesa de l'educació, Núria Calatayud.

El vicepresident de la FAVB i representant d'educació de l'entitat, Jordi Giró, opina que el pla «és molt visual, però continua en el dèficit de places perquè l'administració no ha percebut la importància de la formació d'adults, i encara més en un moment de crisi».

Per Josep Lluís del Alcázar, portaveu de la CGT a la Mesa de l'Educació de Persones Adultes, l'administració «ha marginat les escoles d'adults» i en lloc de potenciar la xarxa pública «està obrint vies a la privatització».

Molt lluny de Suècia

V.P

Les comparacions són odioses, però en el cas de les escoles d'adults, encara més. Segons les dades incloses en una diagnosi elaborada per la Mesa de l'Educació de Persones Adultes, a Suècia un 36% de la població va participar en programes de formació d'adults l'any 2004. A Catalunya, aquest percentatge no arribava al 3%. A la ciutat de Barcelona, però, la diferència és abismal, ja que actualment assisteixen a classes d'adults 10.600 persones, la qual cosa representa només el 0,7% de la població. La Mesa de l'Educació de Persones Adultes lamenta aquest important desequilibri i opina que en dos o tres anys l'administració s'hauria de fixar com a objectiu arribar a matricular en cursos per a adults fins al 3% de la població barcelonina.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia