la crònica

El circ de Llavaneres

Els plens de Llavaneres acostumen a ser caldejats, però com va apuntar la regidora del PP, Susana Clerici, el de dimecres va ser un «espectacle lamentable». No sé si, com també va dir, l'alcalde, Bernat Graupera (CiU), necessita «teràpia mèdica» per tranquil·litzar-se, però el cert és que cap va estar a l'altura. Amb els crits, les interrupcions constants i les desqualificacions per totes bandes, semblava ben bé que en lloc d'un ple, el principal òrgan de govern d'un ajuntament, s'assistia a un debat televisiu de mitja tarda sobre la premsa rosa. El clima polític a Llavaneres fa temps que està enrarit i no ajuden a normalitzar-ho els odis viscerals que es tenen els uns i els altres, el govern de CiU i l'oposició. Però, per sobre de tot, els qui més la tenen votada a l'alcalde, que des de fa gairebé un any està en minoria, són els que fins fa quatre dies eren socis seus, ERC i Gent de Llavaneres. Una situació alimentada amb reprovacions públiques contra Graupera –ja n'han fet dues en poc temps–, el fet d'haver-lo obligat a abaixar-se el sou o la presentació de querelles criminals per suposades injúries contra el regidor Joan Rubal.

L'últim episodi de robatoris a l'interior d'habitatges que afecta la comarca, i també Sant Andreu de Llavaneres, va servir a Graupera per carregar contra «alguns grups de l'oposició». En una carta, que es va publicar al web municipal el mateix dimecres, l'alcalde acusava l'oposició d'haver contribuït a «demorar» la instal·lació de càmeres de vigilància als principals accessos del poble. Uns aparells que no només han de servir per enregistrar accidents o maniobres perilloses, sinó que també poden usar-se com a prova per enxampar els presumptes lladres, que van actuar per última vegada durant la nit de Reis, en plena cavalcada. Segons sembla, els pispes van aprofitar que els amos eren fora, a veure les carrosses, per ficar-se dins la casa i robar-los el cotxe, a més d'alguns objectes de valor. En el comunicat també posava de manifest la «incomprensible» oposició d'aquests grups per adquirir un nou vehicle per a la Policia Local, per tal de millorar el parc mòbil, i, per tant, l'eficàcia del cos municipal de seguretat. Un escrit, d'altra banda, que ahir continuava penjat a la web de l'Ajuntament però ara sense aquestes insinuacions, ja que s'havien esborrat.

Les afirmacions van aconseguir crispar un ple que ja ho estava des de feia estona. El motiu: el poc interès del govern a respondre a les preguntes de l'oposició o fer-ho amb desgana i amb monosíl·labs. Els grups del PP, d'ERC, del PSC, de Gent de Llavaneres i de SOS Llavaneres van qualificar el comunicat de «lamentable», «vergonyós» o «indignant», i van acabar titllant l'alcalde «d'incompetent», «de mentider» i d'utilitzar un mitjà públic en benefici propi. Bernat Graupera només va justificar que la carta responia a «l'alarma social» que havien suscitat els assalts als domicilis dels darrers mesos i que l'objectiu era explicar què s'estava fent des de l'Ajuntament. Una excusa de mal pagador, a parer de l'oposició. Si a més d'un any de les eleccions municipals el pati està com està, no vull pensar què passarà quan els partits comencin oficialment la campanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.