La segregació d'unes masies enfronta l'Ajuntament de Torà amb el departament de Governació

L'alcalde presenta un informe contrari de la UdL i es queixa de la manca de rigor del govern

Catorze veïns van reclamar l'any 2006 la segregació del municipi de Torà d'un grup de masies on viuen, i la seva integració en el municipi veí de Llobera. La direcció general d'Administració Local, organisme dependent del departament de Governació de la Generalitat, ha admès la proposta i l'està tramitant.

L'alcalde de Torà, Domènec Oliva, de CiU, ho vol aturar i aquest dijous al matí ha presentat un informe encarregat a la Universitat de Lleida on es remarques les raons històriques, geogràfiques i socials que desaconsellarien l'operació. Oliva ha lamentat en declaracions a El Punt que el departament de Governació «estigui tramitant d'ofici una petició formulada per un grup de veïns sense tenir en compte els altres veïns que també viuen a les masies i que es veurien afectats, i sense aturar-se a escoltar els arguments tècnics que desaconsellarien la segregació.»

Segons l'alcalde, dos dels catorze veïns no viuen ja a les masies, i hi ha nou veïns que són contraris a la segregació però que quedarien afectats. Oliva també exhibeix un informe realitzat pel professor de la UdL Jesús Burgueño que refuta els tres arguments amb què Governació justifica la possible segregació: «Les masies no formen un nucli sinó que són dispeses, no hi ha accidents geogràfics que justifiquin aquesta mesura i les carreteres i comunicacions amb Torà tampoc», diu l'alcalde. Oliva també es queixa que la segregació crearia nous enclavaments, en lloc de simplificar el mapa municipal.

Als anys noranta els veïns d'aquestes masies ja van intentar una segregació similar. Però el 1995 el departament de Governació, llavors en mans de CiU, ho va rebutjar. Ara ho han tornat a provar, i Governació, en mans d'Esquerra, els ha acceptat tramitar--ho. El grup d'Esquerra a Torà, però, és contrari a la segregació i fa costat l'alcalde.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.