CCOO denuncia un canvi fet en la plantilla municipal de Sabadell per afavorir la UGT

Han dut a la inspecció de treball un correu enviat per error on la cap de personal vinculava els dos processos

En els últims anys, el govern socialista ha anat transvasant cap a la categoria de «personal laboral» nombroses places que havien quedat vacants i anteriorment cobrien funcionaris. El criteri esgrimit reiterades vegades pel tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Joan Manau, és el d'«agilitat», ja que així no cal convocar una oposició cada cop que la plaça quedi vacant. En el cas de les darreres places modificades, n'hi havia diverses de professors de l'Escola de Música, on Manau defensa que la mobilitat de professionals és elevada.

Però aquest cop, CCOO s'ha trobat amb un element afegit que ha dut el secretari general de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO, José Luis Moure, a signar la denúncia interposada davant la inspecció de treball per la «vulneració dels drets fonamentals i les llibertats públiques», concretament la sindical.

A final de maig, un afiliat a CCOO –amb el mateix cognom que un dirigent de l'UGT i l'executiva socialista– va rebre una comunicació electrònica de la cap de Recursos Humans amb còpia a la seva superior de l'àrea de Serveis Centrals. Segons el correu, la UGT volia «saber les places vacants que hi havia sobre el cens electoral del col·lectiu de referència en les passades eleccions sindicals». I la cap prosseguia que com que «les pròximes eleccions sindicals seran al novembre del 2010», si calia «fer alguna borsa o alguna convocatòria» es podria fer passades les vacances.

La darrera modificació de plantilla es va aprovar al ple del juny, i va comportar el pas de 77 places de funcionaris –entre les quals, algunes d'esmentades en el correu electrònic– a personal laboral i la creació de més places específiques per a docents i oficials i operaris. En una ampliació de la denúncia, Moure hi afegeix que aquest acord defensat pel govern local «és contrari al criteri polític seguit durant força anys, de posició favorable a la funcionarització del personal laboral». Al juny, el camí es va fer a la inversa.

Variar la relació de forces

El president de la junta de personal de l'Ajuntament, Enric Quílez, diu que va rebre amb «consternació» el contingut del missatge. Pel dirigent de CCOO és una «prova» que «molts dels canvis es fan per aconseguir un resultat electoral diferent». Cada cop que s'escullen els delegats sindicals es comptabilitzen per separat els vots dels col·legis de funcionaris i personal laboral. En aquest darrer cas, com que el cens del 2006 era inferior als 100 treballadors, es van escollir cinc delegats (3 de CCOO i 2 de la UGT). Però l'any vinent, després dels canvis, podran elegir-se fins a nou delegats. «És una manera d'elevar la proporció de membres de la UGT en la mesa de negociació» i el comitè d'empresa, que aplega els representants dels dos col·lectius.

Pugnes entre sindicats

CCOO va aconseguir un triomf ajustat en les últimes eleccions sindicals i les tibantors amb la UGT al consistori han estat habituals en els últims mesos durant la negociació del nou conveni col·lectiu. La UGT va acabar signant al juny un preacord que CCOO considerava massa favorable a l'Ajuntament. Manau es va plantar i va acusar CCOO d'allargar les negociacions amb l'objectiu de marcar perfil, però després de diverses mobilitzacions va continuar negociant i pactant unilateralment amb CCOO un altre redactat molt semblant al text que l'assemblea i el ple han ratificat en els últims dies.

«El sindicat que cedeix davant les exigències de l'empresa»

La cita fa referència a la secció municipal de la UGT i no és atribuïble a ningú de CCOO, sinó al magistrat de la sala social del TSJC en la sentència d'una demanda de Comissions contra l'altre sindicat, datada al juliol. La sala va desestimar la pretensió de CCOO, però el magistrat va resumir-hi els dos papers, «sent UGT el sindicat que cedeix davant les exigències de l'empresa i CCOO el que va més enllà en defensa dels interessos dels treballadors».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.