FRANCESC PANELLA

NOU CONSELLER DELEGAT DE MARINA BADALONA

«Hem de fer que el port s'obri a la ciutat»

La imputació de Juan Felipe Ruiz en l'operació Pretòria ha precipitat un relleu al capdavant de la societat que gestiona el port i el pla de desenvolupament de la zona. Francesc Panella, actual gerent d'Engestur, assumeix el repte, com a mínim, els propers divuit mesos

el futur del port
Entre tots els veïns de tots els barris de Badalona hem de fer que el port s'obri a la ciutat i que la ciutat entri al port
el seu antecessor
No he pogut parlar encara amb ell, però estic convençut que tindrà una actitud d'absoluta col·laboració

La setmana passada va ser nomenat conseller delegat de Marina Badalona. És un gran repte o més aviat li donarà uns quants maldecaps?

–«És un gran repte professional i de futur i tinc ganes de fer-ho molt bé.»
–Per on vol començar?
–«Els primers dies els estic dedicant a parlar amb l'equip professional de Marina Badalona, a conèixer l'espai i a partir d'aquí hauré de configurar un pla de treball, tal com m'ha encarregat el consell d'administració de la societat.»
–Serà un pla per al que resta de mandat o anirà més enllà?
–«Hem de fer un pla de treball per tirar endavant el desenvolupament del Gorg, que veurà la llum com a tard en 60 dies. Però serà un pla pensat en el dia a dia.»
–Ha tingut temps d'avaluar com està el pla de desenvolupament del Gorg?
–«He pogut fer un seguiment previ, observant la zona des de la ciutat i veient que la trama urbana s'està consolidant. L'he vist des de la muntanya, quan Engestur ha fet intervencions a la Pau, i des de la proximitat, quan per exemple hem inaugurat Enginyer Deulofeu. Aquesta setmana tinc previst trepitjar les obres i fer un diagnòstic in situ
–Hi ha una part de desenvolupament del pla que depenia del sector privat i que la crisi va frenar. Es pot accelerar d'alguna manera o només es pot esperar que vinguin temps millors?
–«Hem de rellegir com està tot i parlar amb els operadors per saber en quina situació estan. Hem de fixar molt bé les parcel·les, tancar les illes i deixar clar a què està destinat cada solar, per acabar de definir el que és públic i el que és privat, i quins equipaments hi van.»
–Quin missatge voldria transmetre als veïns de la zona?
–«Un missatge de tranquil·litat, transparència i de què estem aquí per parlar i resoldre els seus dubtes i neguits. Entre tots hem d'aconseguir que el port s'obri a la ciutat i que la ciutat entri al port. No ho aconseguirem si no és amb la complicitat de tots els veïns de Badalona.»
–Missatges com el que ha donat el govern, dient que els Reis Mags no arribaran al port perquè és una zona aïllada, no ajuden gaire a assolir aquest objectiu.
–«Això és un acte puntual i no em toca a mi valorar-lo. El que entenc és que podem fer que el port sigui de la ciutat fent actes cívics, fent actes ciutadans a l'estiu, reforçant l'escola de vela, fent que les escoles vinguin a visitar el port i apostant perquè la instal·lació tingui una oferta de restauració més atractiva, entre altres coses.»
–Quin segell personal li agradaria implantar?
–«No sóc gens personalista. Intentaré transmetre la imatge d'organització àgil i rigorosa.»
–Si depengués només de vostè, es faria el canal del port?
–«Aquesta decisió no depèn només de mi. Només puc dir que en un futur molt proper es decidirà què passa amb el canal.»
–Si bé encara no està clar, per què les obres del canal van endavant?
–«Tota l'obra pública ha d'avançar i ha d'anar endavant. Insisteixo: aviat en sabrem alguna cosa.»
–S'estan malbaratant diners en la construcció del canal?
–«De cap manera.»
–Per què creu que ha estat l'elegit per estar al capdavant de la societat?
–«Això sí que no t'ho puc respondre.»
–S'ho va estar rumiant gaire?
–«Treballo a l'administració pública des del 1978. Em va semblar un repte interessant i veient que tenia el suport de les persones que lideren la ciutat vaig acceptar-lo.»
–És un compromís durant el temps que resta de mandat?
–«L'encàrrec és per divuit mesos. Després ja es veurà.»
–No és poc temps per demostrar la seva vàlua?
–«És un crèdit a curt termini, però deixaré la feina ben escrita per si ve algú al darrere.»
–Haurà de compatibilitzar el càrrec a Marina Badalona amb el de gerent de l'empresa pública Engestur. Ja li surten les hores?
–«A Engestur hi ha un gran equip humà i un equip directiu fantàstic que farà possible que la societat continuï funcionant tot i que redueixi la meva presència. A Marina Badalona farem un equip de coordinació que sigui capaç de tirar això endavant. Jo no crec en les organitzacions unipersonals. Crec en els treballs d'equip.»
–Aquesta dualitat de càrrecs va ser argumentada per l'oposició de Badalona per no votar a favor del seu nomenament. Li sap greu?
–«D'entrada, sempre miro d'entendre el posicionament dels altres. Sí que vaig dir que intentaré que el pla de treball que presentaré en el proper consell d'administració de Marina Badalona tingui el suport de tothom.»
–Té la sensació que a Badalona estaven cansats d'un poder hipotètic que Santa Coloma exercia sobre Marina Badalona?
–«No crec que aquest sigui el neguit. El neguit que té Badalona és obrir el port a la ciutat i que els ciutadans vinguin al port. Això sí que ho he detectat. Tots els barris de la ciutat han de tenir una excusa per venir al port.»
–Ha pogut fer un cop d'ull a l'expedient del solar que apareix en la interlocutòria del jutge Garzón?
–«Encara no.»
–Ha mantingut alguna trobada amb el seu antecessor en el càrrec?
–«La faré. Tindrem un traspàs normalitzat.»
–Confia en la predisposició de Juan Felipe Ruiz a facilitar-li la feina?
–«Estic convençut que tindrà una actitud d'absoluta col·laboració.»
–Quina opinió li mereix la seva imputació en l'operació Pretòria?
–«En aquests temes s'ha de ser molt prudent. Prefereixo no opinar i veure com transcorre tot.»
–Vostè ja era membre del consell d'administració de Marina Badalona. Li havia cridat l'atenció alguna operació?
–«Evidentment que no.»
–Aquesta setmana el PP ha denunciat Engestur a l'oficina antifrau per un presumpte frau en l'adjudicació dels contractes d'explotació de les tanques publicitàries. Què ha de dir al respecte?
–«La nostra actuació a Engestur està dins la legalitat. Aquest tipus d'afirmacions només creen dubtes i el PP podia haver tingut una conversa més fluïda sobre aquest tema amb el gerent d'Engestur. Nosaltres prendrem les accions legals oportunes perquè el PP ha fet una cosa que, si més no, és lletja.»
–Però és o no cert que 19 dels 21 darrers contractes han anat a parar a empreses associades a una mateixa persona?
–«No és cert. El tema està en mans dels nostres advocats i ja veurem què fem. És incomprensible que una picabaralla entre un operador i un partit polític comporti una denúncia a una societat municipal.»
–A mesura que s'acostin les eleccions li posaran la feina més difícil?
–«Desitjo que tots els partits mirin en positiu la feina que farem, però temo molt que alguns no estaran per la labor.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Publicat a