El govern ja sospitava del funcionari detingut quan li va donar un càrrec de responsabilitat

El bipartit argumenta que la decisió pretenia no entorpir la investigació, però mostra contradiccions sobre el com es va prendre

Com sol passar en aquesta mena d'episodis, el cas de presumpta corrupció que afecta l'Ajuntament de Barcelona avança per dos camins no necessàriament paral·lels. Per una banda hi ha la instrucció a càrrec del jutjat número 33, que per ara ja ha imputat tres persones –dues de les quals, funcionaris–, i que dues d'elles estan empresonades.

L'afer, però, està començant a adquirir, alhora, una gens menyspreable dimensió política, tal com va quedar acreditat durant el ple d'ahir. Un punt de l'ordre del dia que havia de servir per ratificar un decret del mes de març passat que estableix el sou d'un dels implicats, Helio Lozano, va servir per encetar el debat. CiU i PP van coincidir a demanar explicacions sobre un fet d'estricte competència municipal i que, per tant, no està subjecte al secret de sumari: per què Lozano va ser nomenat, el dia 30 de març, cap de llicències de Nou Barris i al cap de només dos dies l'Ajuntament va comunicar al jutjat les suposades irregularitats que hauria comès mentre va exercir un càrrec semblant al districte de Ciutat Vella? El primer tinent d'alcalde, Carles Martí, va ser qui va respondre confirmant, en primer lloc, que quan el funcionari va ser traslladat a Nou Barris ja recelaven d'ell. I llavors, per què se li va donar un càrrec de tanta responsabilitat en matèria de llicències, justament? «Volíem mantenir la normalitat a l'Ajuntament», va dir Martí, donant a entendre que no es volien aixecar sospites per part del funcionari. Una tesi que més tard va ser ratificada, aquest cop davant dels mitjans de comunicació, per part del regidor d'Urbanisme, Ramon García Bragado, que hi va afegir que es va triar la plaça de Nou Barris «perquè estava lliure i Lozano reunia els requisits per cobrir-la». Alhora va negar, però, que la decisió s'hagués pres de manera conjunta amb el jutjat que s'ocupa del cas. Un posicionament que es contradeia de manera flagrant amb el que només una estona abans havia expressat el seu company de govern, Carles Martí, davant del plenari, on va arribar a apuntar que el nomenament «s'ha fet en el marc d'una investigació conjunta del jutjat i el consistori». Embolica que fa fort.

La polèmica sobre el trasllat laboral d'Helio Lozano té un matís sobre el qual govern i oposició discrepen obertament, i que és clau per dimensionar l'escàndol. CiU sosté que quan se'l fa cap de llicències ja sabent el seu currículum se l'està «promocionant», un fet que porta implícit un augment de sou –63.367 euro l'any– i ascendir del nivell 26 al 28 de l'escala funcionarial, un dels més alts. El bipartit argumenta que quan l'imputat ja era a Ciutat Vella, fins a mitjan 2008, ja tenia el nivell 28, però que provisionalment va ocupar una plaça a Urbanisme de la categoria 26. Això no va afectar, però, les seves retribucions. Per tant, la destinació a Nou Barris ha suposat una variació «mínima» de la seva nòmina «i, en cap cas, un ascens», segons apuntaven ahir fonts municipals.

LES FRASES

CARLES MARTÍ
PRIMER TINENT D'ALCALDE (psc)
«El nomenament del senyor Lozano es va fer tenint ple coneixement de les circumstàncies»
JOAQUIM FORN
PORTAVEU DE cIu
«És molt greu que si sabien que aquest senyor estava sent investigat, li augmentessin el sou. Cal que algú assumeixi responsabilitats»
ÀNGELS ESTELLER
PORTAVEU DEL PP
«Volem que es torni a convocar la junta de portaveus. Calen explicacions»
ESTER CAPELLA
PORTAVEU D'ERC
«Hi ha hagut un nivell desconcertant de descoordinació entre el govern»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.