La crisi fa aturar la crema de residus a la planta cimentera de Sant Feliu

La planta cimentera que l'empresa Cemex té a Sant Feliu de Llobregat cremarà de moment residus només de manera molt excepcional. Però això no és degut a cap moratòria ni voluntat mediambiental, sinó simplement a la crisi econòmica. Coincidint amb la finalització de la moratòria de la Generalitat, la multinacional ha demanat una reducció d'activitat, que es limitarà a la mòlta i distribució de ciment. D'aquesta manera, Cemex mantindrà fora de funcionament els forns, a excepció d'un període molt reduït de temps que anirà en funció de les puntes de producció d'altres plantes de la multinacional. Quan això succeeixi, la planta de Sanson podrà cremar coc de petroli, que és el material per al qual l'Ajuntament de Sant Feliu li ha atorgat la llicència.

Ara, la cimentera de Sant Feliu té només en funcionament les instal·lacions d'emmagatzematge, la bàscula per pesar ciment i els processos d'envasament, càrrega i expedició de ciment. Des de l'Ajuntament santfeliuenc assenyalen que la reducció de l'activitat ha comportat també una disminució del trànsit de vehicles pesants pel municipi, que han passat dels 1.200 camions diaris a 500.

La suspensió de la crema de llots de depuradora no és, però, definitiva. En aquests moments Cemex té llicència per cremar coc de petroli a la planta de Sant Feliu i els forns condicionats per incinerar aquest material. «Això no treu que en el futur no puguin demanar una altra llicència», assenyalen fonts municipals, que no ho descarten. «Tampoc depèn exclusivament de nosaltres», hi afegeixen, al·ludint al paper del Departament de Medi Ambient. El que sí que assegura el consistori és que mantindrà els controls de la qualitat de l'aire a la ciutat i, en aquest sentit, Ajuntament i cimentera estan instal·lant un captador de partícules a l'escola Martí i Pol. Les dades de nivell de qualitat es podran consultar en un lloc web.

Abans que s'apliqués la moratòria, uns 300 integrants de la plataforma Aire Net van exigir que s'estudiessin els pros i els contres de combustibles alternatius als llots de depuradora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.