El síndic de Sabadell recomana que es faci tancar els centres de culte irregulars

Baixa un 50% el nombre de queixes pel tràmit de llicència d'obra i es dobla el de peticions als serveis socials

«L'Ajuntament funciona de manera correcta en termes generals» i, de fet, malgrat que el nombre de persones ateses s'ha incrementat, el d'expedients incoats –134– s'ha reduït respecte al 2008 i el 2007. Tot i això, la memòria d'Escartín reitera recomanacions ja habituals, com per exemple que en les sancions de trànsit s'intenti identificar sempre amb una fotografia el vehicle infractor. Respecte a les multes, el primer motiu de queixes ciutadanes, el síndic suggereix a l'Ajuntament «que no utilitzi la figura del silenci administratiu en benefici propi» i «que informi acuradament dels efectes que comporta pagar [multes] amb bonificacions». Per aclarir aquest punt i d'altres, també proposa actualitzar la informació que figura al revers dels fulls de sanció.

El balanç anual del síndic destaca que no ha rebut cap queixa relacionada amb el servei municipal sobre convivència –immigració–, però sí de relacionades amb la convivència veïnal i amb certs col·lectius, amb problemes com ara soroll a la via pública i «l'incompliment de la normativa que han de tenir els locals oberts al públic». En la roda de premsa, Escartín va esmentar el cas d'alguns centres de culte excessivament sorollosos en locals que no compleixen la normativa. I en la memòria recull l'exemple d'una església evangelista on cada tarda es canta i es toquen instruments musicals.

El defensor del ciutadà creu que «s'ha de garantir la llibertat de culte tant com el dret dels veïns» a descansar. I recomana que «és necessària la integració dels diferents col·lectius en la societat sabadellenca sense donar tractes preferents», sinó actuar i sancionar quan es provoquen molèsties, ja sigui en congregacions periòdiques a la via pública per manca d'un espai o en locals no aïllats acústicament.

En total, la memòria recull 51 recomanacions al govern municipal que avui presentarà al ple. Escartín va destacar que la crisi ha fet alterar el volum de queixes i de prioritats. Per exemple, el volum de les relacionades amb tràmits urbanístics s'ha reduït a la meitat. I no n'hi ha cap per retards en la concessió de llicències d'obres. En l'altre extrem hi ha les peticions que afecten els serveis socials, el nombre de les quals s'ha doblat. En aquest darrer apartat, el síndic destaca la resolució en què recomana al consistori que tingui en compte el criteri de la renda global, i no pas la nòmina, per atorgar ajuts, ja que hi ha persones amb pensió baixa que accedeixen a subvencions tot i tenir patrimoni immobiliari o accions d'empreses.

Les voreres envaïdes

Escartín va rebre 25 queixes referents a l'espai públic. Els motius van ser diversos: molèsties per obres, clavegueres embussades per fulles i els col·lapses de trànsit en algun carrers del centre. També pel soroll dels camions de recollida de residus, aspecte en el qual ha demanat mesures en la pròxima renovació de la concessió. I més control sobre els vehicles estacionats en voreres. «O més multes, o més pals perquè no hi puguin pujar», va sentenciar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.