Els alcaldes reclamen poder manar els mossos en casos com el de Salt

La Comissió Municipalista demana que els ajuntaments puguin decidir si s'instal·len prostíbuls

«L'alcalde ha de ser escoltat d'una manera diferent i no només presidir la junta de seguretat local», va declarar Bustos, que va explicar que la primera decisió que van prendre ahir els alcaldes és manifestar el seu suport a l'alcaldessa de Salt i al municipi, perquè s'han viscut «moments tensos i complexos». Bustos va deixar clar que els ajuntaments no volen les competències dels Mossos i que no volen criticar en cap cas la gestió d'Interior, però va defensar que un alcalde «ha de tenir la capacitat per decidir i prioritzar els serveis de seguretat», en què els Mossos són clau. «No es pot assumir que quan un alcalde o una alcaldessa truca demanant major presència o intervenció policial la resposta sigui que no disposen d'efectius», va posar com a exemple el president de la federació i alcalde de Sabadell.

En la mateixa línia es va expressar l'alcalde de Martorell i president de l'Associació Catalana de Municipis, Salvador Esteve, que va reclamar que quan un alcalde demana ajuda per uns fets excepcionals «se l'atengui». «És evident», va dir, «que com més policia uniformada hi hagi al carrer més augmenta la sensació de seguretat».

A més, els alcaldes han acordat demanar al Parlament i a les Corts que legislin per tipificar aquelles conductes que generen problemes de convivència en l'espai públic, especialment pel que fa a la multireincidència, que genera un «fort sentiment d'inseguretat» entre els veïns i una «intolerable sensació d'impunitat» entre els infractors, segons la resolució aprovada. La comissió, que representa tots els alcaldes catalans, considera que el procés de modificació del Codi Penal iniciat al Congrés «ha de ser l'oportunitat per fer efectives les penes per multireincidència, per posar de manifest la necessitat d'agilitzar-ne l'execució i per emprendre mesures contundents per millorar l'organització judicial».

Control dels prostíbuls

La comissió reclama així mateix a la Generalitat que aprovi un decret que doni autoritat als alcaldes per decidir si s'instal·la un prostíbul en el seu municipi. Bustos va indicar que «una ordenança municipal no pot ser desautoritzada» per la justícia només perquè no hi ha un decret que indiqui clarament que els municipis tenen potestat per decidir si s'ubica un prostíbul o no. Els alcaldes volen que la Generalitat reguli els requisits i les condicions que han de complir els locals de pública concurrència destinats a l'exercici de la prostitució, amb l'objectiu que els ajuntaments disposin d'un marc jurídic clar que els permeti, si és el cas, limitar la proliferació d'establiments d'aquestes característiques, les dimensions i la ubicació.

Els municipis demanen que no es retallin les transferències

Agències

La Comissió Municipalista de Catalunya ha manifestat la seva disposició a col·laborar amb el govern espanyol en la lluita contra la crisi econòmica sempre que això no impliqui retallar les transferències per al finançament local. La comissió va manifestar: «Els alcaldes catalans estem disposats, en la mesura de les nostres competències, a impulsar polítiques que facilitin una sortida de la crisi econòmica amb criteris d'equitat i amb l'objectiu principal de la cohesió social i de convivència en pobles i ciutats», i es posen «a disposició del govern i del consens».

En la resolució acordada s'assenyala «la greu situació de les finances dels ajuntaments i el seu previsible empitjorament al llarg dels pròxims mesos». Per això, la comissió reitera la demanda als governs de l'Estat i de la Generalitat perquè «urgentment acordin amb el món local i aprovin seguidament les lleis de finançament municipal que els corresponen per competències, sense les quals la situació financera de molts ajuntaments pot ser insostenible».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.