CiU reclama que l'àmbit Penedès es tramiti per urgència després de no poder aturar la llei de vegueries

Havien presentat una esmena a la llei perquè s'ajornés, ja que «està verda»

El diputat de CiU, el vilafranquí Joan Raventós, va fer esforços ahir per intentar redreçar els missatges que des del govern català es van llançar dimecres al Parlament. Els partits del govern van acusar tant el seu grup com el PP d'haver-se oposat a una llei que obrirà en el futur la possibilitat que el territori del Penedès sigui reconegut com a vegueria, però en canvi defensar la creació d'aquesta al territori. Raventós deia que «la diferència és que el tripartit deixa una porta entreoberta amb vista al futur i CiU vol que aquesta porta estigui oberta ara. De moment, el tripartit fa dues legislatures que anuncia l'àmbit de planificació funcional i encara no la tenim». El diputat deia que haver presentat una esmena a la totalitat no vol dir que el partit desisteixi de demanar que el Penedès s'inclogui a la llei ara i va confirmar que una vegada es creï la ponència en el marc de la comissió d'Afers Institucionals es presentarà una esmena a l'articulat perquè es reconegui l'àmbit del Penedès, que ara s'està tramitant, dins de la llei i s'aprovi conjuntament amb les set que inicialment preveu l'avantprojecte de llei.

El tripartit va tombar dimecres les esmenes a la totalitat que CiU, el PP i Cs van presentar per frenar la llei. Raventós, que era conscient que l'intent per frenar la llei no donaria resultat, va demanar formalment un dia abans que s'agilitzés pel tràmit d'urgència l'àmbit. L'objectiu, segons va explicar ahir, és que el govern català no tingui arguments per justificar la no inclusió de l'àmbit en la llei. Segons les previsions de CiU, si s'agilitza ara per urgència el tràmit de l'àmbit, es podria aprovar abans d'un mes, la qual cosa permetria el debat i la inclusió dins de la llei de vegueries –perquè la federació presentarà l'esmena a l'articulat de la llei–. Raventós calcula que la llei de vegueries no s'aprovarà fins al mes de juny. Després de l'aprovació dimecres del primer escull de la llei, el Parlament ha obert ara un termini de deu dies perquè els partits nomenin els ponents que faran cridar en la ponència. Es calcula que aquest procés de debat en el si de la ponència es farà entre aquest mes i el proper. Mentre els partits comencen a preparar el tràmit de la llei, la plataforma continua la seva tasca de pressió perquè s'inclogui el Penedès en la llei i se n'agilitzi l'àmbit. Ahir, el portaveu de la plataforma, Fèlix Simon, es va desplaçar al Parlament per seguir les trobades que s'ha marcat el col·lectiu abans que s'aprovi la llei. Simon va treure importància als «moviments partidistes» de dimecres i va indicar que «el que comptarà és el que quedarà al final» del procés». Per això, la plataforma ha iniciat una campanya de pressió, sobretot a ERC. Els republicans mantenen que el que compta és que s'aprovi la llei i deixar la porta oberta, per la propera legislatura, a l'aprovació de la vegueria del Penedès. El missatge i l'estratègia d'ERC no té «cap justificació», diu Simon. El portaveu de la plataforma sap que, si no s'inclou ara en la llei, hi haurà massa obstacles en el futur per al Penedès.


ELS PROTAGONISTES

Joan Raventós
Diputat de CiU
«Presentarem esmenes a l'articulat perquè la llei reconegui la vuitena vegueria, la del Penedès. El tripartit ha iniciat una llei de vegueries que enfronta els territoris, sense estudi econòmic i sense consens ni diàleg»
Fèlix Simon
Portaveu de la PVP
«El que compta és el que passarà al final del tràmit de la llei a la ponència. Volem veure quina determinació prendran els partits i sobretot ERC. Nosaltres no trobem justificat que el Penedès es desenvolupi després»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.