Girona rebrà més de 70 milions de la UE fins al 2013

La xifra s'incrementarà els propers anys

L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), el secretari general d'Economia i Finances, Martí Carnicer, el delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, i el delegat de la Comissió Europea a Catalunya i les Illes, Manel Camós, van inaugurar ahir l'exposició Projecte Europa. Les inversions de la UE a Catalunya al nou edifici de la Generalitat a Girona. L'acte va servir per presentar els ajuts que la Unió Europea farà i ha fet durant el període 2007-2013 a les comarques gironines. La major part dels 70,49 milions d'euros programats en ajuts es destinaran a projectes de medi ambient, d'R+D i de cooperació transfronterera. En aquest darrer àmbit, una de les actuacions més destacades és la construcció de l'hospital transfronterer de la Cerdanya, amb un pressupost de 31 milions d'euros finançats en un 60% pels fons europeus. Es tracta d'un projecte pioner a la UE, que permetrà oferir servei sanitari als ciutadans d'ambdues bandes de la frontera. L'altre projecte que rep més diners dels fons europeus és el de l'Escena Catalana Transfronterera, que vol una programació i una coproducció d'espectacles en àmbits com ara la música, el teatre i la dansa entre ambdues bandes de la frontera. La Unió Europea hi destina 8.279.845,20 euros dels gairebé 14 milions pressupostats per a aquest projecte.

Obres executades

Pel que fa a les actuacions executades des de l'any 2000 fins a finals del 2009, s'han aprovat més de 300 actuacions, amb una subvenció de 227,63 milions d'euros, cosa que ha representat una inversió total de 380,38 milions. En el període 2000-2006 els fons europeus van servir per cofinançar projectes com ara el centre de noves tecnologies alimentàries de l'IRTA a Monells, el centre d'investigacions de base tecnològica a Girona i el centre de difusió tecnològica de Sant Hilari Sacalm.

En l'àmbit de les infraestructures, obres com ara la variant C-66 a Besalú, la variant de la C-63 a Sant Esteve d'en Bas, la millora de la carretera Gi-400 a Alp o el CIM la Selva-Parc Aeroportuari de Girona també han disposat del finançament de la Unió Europea.

L'exposició

L'exposició inaugurada ahir presenta una selecció d'aquestes actuacions previstes per als propers anys a les comarques de Girona i també alguns dels principals projectes que s'han executat arreu de Catalunya des de l'adhesió a la Unió Europea, com ara la línia de tren d'alta velocitat (finançada en un 72% pel fons de cohesió i que també disposa d'ajuts del programa de Xarxes Transeuropees de Transport), centres d'R+D i projectes en l'àmbit del medi ambient i la gestió de l'aigua, com ara la dessalinitzadora del riu Tordera. Així mateix, recull exemples d'actuacions de millora i desenvolupament urbà en diferents municipis, com ara un projecte de rehabilitació urbana a Castellfollit de la Roca, o les noves fases del museu del Suro de Palafrugell, el Museu Etnogràfic de Ripoll i l'Ecomuseu-Farinera de Castelló d'Empúries. La mostra està organitzada per la Comissió Europea i el Departament d'Economia i Finances de la Generalitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.