La «porta verda» a l'oest de Barcelona

Al desembre començaran les obres del parc metropolità de Can Rigal, a la frontera amb l'Hospitalet

En els últims anys l'anunciat parc metropolità de Can Rigal, al territori limítrof entre Barcelona i l'Hospitalet per sobre de la carretera de Collblanc, ha estat un descampat, un dels meublés a l'aire lliure més concorreguts de la capital catalana, un aparcament provisional de cotxes i, fins i tot, un immens dipòsit de contenidors d'escombraries. I tot plegat, com sempre s'han excusat des del consistori barceloní, perquè els altres propietaris –l'Ajuntament de l'Hospitalet, el Futbol Club Barcelona i Fecsa Endesa– hi tenien interessos que anaven més enllà d'una gran zona verda. La voluntat de fer-hi negoci no ha desaparegut, perquè es manté el pla de millora urbana que preveu la construcció a la zona de 1.122 habitatges, però sí que s'han resolt uns quants dels entrebancs que mantenien els terrenys hipotecats: el Barça s'ha venut les 5,5 hectàrees que tenia a Can Rigal, i a Fecsa Endesa li han soterrat les línies elèctriques d'alta tensió que travessaven la parcel·la –procedents d'Esplugues– i que anaven a parar a la subestació de Collblanc. El fet determinant que ha desencallat el projecte, però, ha estat la decisió d'incorporar el futur parc a la xarxa gestionada per la MMAMB, que es farà càrrec del cost del desenvolupament tècnic del projecte i de la realització, amb uns imports i uns calendaris encara per concretar, a canvi que l'Ajuntament de Barcelona li cedeixi les prop de 2 hectàrees que són de titularitat municipal i que l'Hospitalet faci el mateix amb les seves 6 hectàrees reservades a zona verda.

El consistori barceloní ha anunciat de sorpresa que els treballs de construcció del parc metropolità començaran al seu terme el desembre vinent, però no ha volgut donar gaires detalls del que s'hi farà. Algunes entitats de les Corts, però, han pogut fer-hi aportacions i veure esbossos i plànols, ja que el districte es va comprometre que els veïns podrien participar en el disseny de la zona enjardinada. La presidenta de l'associació veïnal de les Corts, Adela Agelet, ha admès que el projecte que els van presentar en el decurs d'una reunió al consell municipal celebrada a mitjan abril recull gairebé totes les demandes dels residents –sempre del vessant barceloní–- i supera moltes de les expectatives generades. Sobre el paper, Can Rigal reprodueix el perfil triangular d'un pulmó verd immens que ha d'oxigenar el continu urbà que s'estén, en el vèrtex superior, des de prop de l'avinguda de la Diagonal i es va eixamplant fins a arribar a la seva base a la carretera de Collblanc. En total es tracta de 7,9 hectàrees d'extensió, equiparables a altres gran parcs existents a l'àrea metropolitana, com ara el de Diagonal Mar, el de la Muntanyeta i el dels Pinetons. Els tècnics de la MMAMB l'han dissenyat sobre la base de tres paràmetres bàsics: que sigui ecoeficient i transparent i que atengui les necessitats d'esbarjo de la població dels dos municipis. El primer principi se sustenta en una gran diversitat d'arbres que, a petita escala, reproduiran tipologies de boscos –pinedes, alzinars, fagedes i pollancredes, i espais amb espècies de floració–. A més, als seus tres «pòrtics d'accés», s'hi emplaçaran plaques fotovoltaiques que cobriran les necessitats elèctriques del parc. Pel que fa a la transparència, els jardins també seran una zona de pas entre Barcelona i l'Hospitalet, amb un passeig central longitudinal entrecreuat per set camins transversals. Pel que fa als espais d'oci, no s'han escatimat instal·lacions. A banda de disposar de circuits per a ciclistes i per a corredors, s'hi construiran una pista poliesportiva, un frontó, espais per a competicions de petanca, dues zones de jocs infantils i un gran tancat d'esbarjo per a gossos. També hi haurà un espai de pícnic, tres bars amb lavabos i una «làmina d'aigua» per caminar remullant-se els peus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.