L'Estat espanyol impedeix als ajuntaments demanar crèdits fins al 2012

La mesura entra en vigor avui i alguns ajuntaments reaccionen convocant plens ahir per aprovar operacions

El reial decret llei del govern amb les mesures per reduir el dèficit estableix que els ajuntaments i les entitats que en depenen no podran acudir al crèdit públic ni privat a llarg termini per finançar les seves inversions, fins al gener del 2012. La mesura és vigent a partir d'avui, ja que va ser publicada en el BOE ahir. El decret llei especifica que no es podrà acudir a crèdit «en qualsevol de les seves modalitats per al finançament de les inversions ni substituir totalment o parcialment operacions preexistents, a excepció d'aquelles que en termes de valor actual net resulten beneficioses per a l'entitat per disminuir la càrrega financera, el termini d'amortització o ambdues coses».

També posa de manifest que les operacions a curt termini concertades per cobrir situacions transitòries de finançament regulades en la llei d'hisendes locals hauran de ser cancel·lades el 31 de desembre de cada any.

Els més endeutats

Segons les últimes xifres publicades pel Banc d'Espanya, dels 34.594 milions d'euros de deute local, més del 80% (28.770 milions d'euros) correspon als ajuntaments i mancomunitats, i la resta (5.825 milions d'euros), a les diputacions, cabildos i consells. A aquesta quantitat cal sumar-hi 7.885 milions d'euros de deute que acumulen les empreses públiques municipals

En el cas dels ajuntaments destaca el de Madrid, que acumula per si mateix el 23,5% del deute dels ajuntaments espanyols, amb 6.762 milions d'euros a final del 2009. El segueixen, molt de lluny, València (835 milions) i, en un nivell molt semblant entre elles, Barcelona (753 milions), Saragossa (752 milions) i Màlaga (738 milions).

A final del 2009, el deute era un 9% superior al que s'havia registrat un any abans i un 43% superior al de fa cinc anys. Malgrat aquest increment en termes absoluts, el deute local calculat com a percentatge del PIB es manté més o menys estable en els últims deu anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.