Els alcaldes carreguen fort

Els de CiU demanen a Zapatero que dimiteixi i molts diuen que ha perdut el nord

Molts dels alcaldes gironins no van dubtar ahir a qualificar els esdeveniments a l'entorn de la prohibició de fer més crèdits amb paraules com ara «bogeria» o «despropòsit». La majoria van opinar que aquests fets demostren que «no hi ha cap política econòmica contra la crisi». Alcaldes com els de Figueres, Blanes i Lloret no van dubtar a demanar un canvi en el govern. Santi Vila (CiU), alcalde de Figueres, va afirmar que «el país no es mereix un govern amb contínua improvisació» i que «ha perdut la carta de navegar». L'alcalde de Blanes, Josep Trias (CiU), també va afirmar que a Zapatero «la brúixola se li ha desballestat de totes totes». «Que tan aviat com pugui, Déu ens canviï el govern», va demanar. El batlle de Lloret, Xavier Crespo (CiU), va assegurar que el govern de Zapatero «ens porta a la ruïna total». Miquel Noguer (CiU), alcalde de Banyoles, va qualificar-ho tot plegat «d'indignant».

Els alcaldes que no són de CiU, focalitzen majoritàriament les crítiques dient que amb el decret es posa tots els ajuntaments en el mateix sac, independentment de si estan endeutats, i l'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), critica les maneres del govern. Teresa Jordà (Esquerra), alcaldessa de Ripoll, censura que no s'hagi consultat els ajuntaments, mentre que l'alcalde de l'Escala, Estanis Puig (PSC), considera que «la decisió posa tots els ajuntaments al mateix sac i no es té en compte que hi ha poblacions amb un nivell d'endeutament molt baix». També Salvi Güell (ERC), alcalde de Castelló d'Empúries, i Carles Mota (TSF), de Sant Feliu de Guíxols, consideren que el govern «ha perdut el nord». Altres alcaldes, com els de Sant Julià de Ramis, Bescanó, Torroella de Montgrí, Calonge, Santa Cristina d'Aro i Begur, també van criticar l'actuació del govern espanyol.

La Generalitat ajudarà els ajuntaments

j.c

La Generalitat ajudarà els ajuntaments a fer front als problemes que li comportarà aquesta mesura a partir de l'any vinent i ja està posant fil a l'agulla a les mesures que prendrà. El delegat del govern a Girona, Jordi Martinoy, va afirmar ahir que la rectificació del govern «denota improvisació» per part de l'executiu espanyol «en un àmbit de planificació d'inversions que requereix rigor», i va criticar que «es castiga els qui més bé han fet els deures», en al·lusió als ajuntaments amb molt poc endeutament, i que «es disposaven a efectuar petites inversions que podrien actuar de motor de recuperació econòmica». Martinoy va qualificar aquest fet de «discriminació».

Màxima flexibilitat

Amb l'escenari obert ahir i la possibilitat de demanar crèdits encara fins a final d'any, Martinoy va assenyalar que «s'ha guanyat mig any per reflexionar». «Ara intentarem minimitzar els efectes perjudicials», va assegurar. La Generalitat, va avançar el delegat, «es compromet a ser el màxim de flexible per atendre les reprogramacions que puguin fer els ajuntaments». Tot i això, Martinoy va assenyalar que «ara s'està en una fase incipient» i que «són els ajuntaments els que han de fer les reprogramacions».

A efectes pràctics, tot això significa que si amb les subvencions de la Generalitat un municipi no en fa prou per finalitzar tots els projectes, el govern català permetrà, sempre dins de la normativa vigent, que totes les subvencions es reorientin cap als projectes que consideren més prioritaris perquè els municipis no perdin cap d'aquests ajuts de l'administració catalana.

reaccions

SERGI SABRIÀ
ALCALDE DE PALAFRUGELL (ERC)
«Fa uns mesos apostaven per la inversió púbica i, ara, frenada en sec. Els ajuntaments paguem la mala feina que han fet ells, a més de tractar-nos a tots igual. És un escàndol que tractin tothom igual»
MIQUEL NOGUER
ALCALDE DE BANYOLES (CIU)
«Dilluns al vespre, a corre-cuita, vaig haver de tancar un crèdit perquè, si no, potser no hauríem pogut pagar alguns proveïdors. I avui el govern espanyol rectifica. Creieu que és normal? Això és indignant»
MARIA TERESA FERRÉS
ALCALDESSA DE PALAMÓS (PSC)
«Avui hem conegut amb sorpresa i satisfacció les correccions de les mesures proposades ahir, que eren molt dures. Ara haurem de mirar com planifiquem les inversions plurianuals com el pla de barris»
MAGDA CASAMITJANA
ALCALDESSA DE ROSES (PSC)
«En temps de crisi tots hem de fer un esforç, però no els ajuntaments sols, que som els que estem menys endeutats. Això no s'entén. Volem que tinguin en compte que hem de tenir prou diners per donar serveis»

reaccions

ANNA PAGANS
ALCALDESSA DE GIRONA (psc)
«Van prendre la mesura sense explicar-la als municipis i va generar malestar, decepció i tristesa. Les entitats locals no som les que generem més dèficit, i van posar tothom al mateix sac quan n'hi ha que fem les coses bé»
SANTI VILA
ALCALDE DE FIGUERES (CiU)
«El país no es mereix un govern en contínua improvisació, que només genera confusió i desconfiança. I precisament ara, amb l'aigua que baixa, ens cal tot el contrari. Han perdut la carta de navegar»
JOSEP TRIAS
ALCALDE DE BLANES (CIU)
«Que, tan aviat com pugui, Déu ens canviï el govern, també el d'aquí a Catalunya. Zapatero hauria de dimitir, fa les coses sense pensar. Ja no ens el crèiem, però ara sabem que canvia d'opinió dotze cops en un segon»
XAVIER CRESPO
ALCALDE DE LLORET (CiU)
«Que el senyor Zapatero dimiteixi. És intolerable, porten el país a la ruïna total. No només no ens milloren el finançament local sinó que a més ens tallen les ales. No sentim cap proposta vàlida»
LLUÍS SACREST
ALCALDE D'OLOT
«Lamento que s'hagi creat alarma amb l'anunci d'un tema tan important i que, l'endemà mateix, es digui una altra cosa. Nosaltres ho tenim tot bé. Podem continuar sense problemes el pla d'inversions aprovat»
IOLANDA PINEDA
alcaldessa de salt (psc)
«Fa la sensació que es va fer el decret d'una manera improvisada i erràtica, i ens va deixar sense marge de maniobra. Buscarem la manera de poder garantir el finançament de l'obra de l'any vinent»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.