Administracions

Sabadell avorta la creació d'un altre càrrec de confiança per la pressió de l'oposició

El PSC volia substituir la gerència del conservatori per un altre comissionat, però l'escollit va renunciar-hi per la falta de consens

Amb una vuitantena de treballadors municipals i sindicalistes de la UGT i CCOO concentrats a les portes del consistori, i en plena anàlisi de les retallades per no generar dèficit, el tinent d'alcalde de Serveis Centrals, Joan Manau, va anunciar que només eliminarien la plaça de gerent del conservatori, però que no crearien el nou comissionat. Tots els grups de l'oposició, sorpresos amb l'anunci, van dir que en comptes de votar en contra optarien per abstenir-se i prou. Si no, el PSC, amb majoria simple, podria haver vist tombada la modificació de plantilla.

La regidora de l'Entesa Virgínia Domínguez va qüestionar la urgència per nomenar «una altra figura de direcció política no electa», fonamentada en dos informes de les caps de Presidència i Serveis a les Persones. I va titllar d'«escarni» que «mentre es retallin sous es contracti més personal a dit». Els grups d'ERC, ICV-EUiA i CiU van exposar arguments similars, i fins i tot el portaveu del PP, Jordi Soriano, va dir: «Veníem amb un vot pensat i el canviem», en veure que el nomenament es retirava.

A banda de la falta de suports polítics, el govern va decidir canviar els plans en una reunió d'urgència el mateix dimarts al migdia. Al llarg del matí, la secció sindical de CCOO va fer córrer un correu entre tota la plantilla municipal, amb la notícia que es creava un altre càrrec de confiança mentre les mesures d'austeritat podrien implicar una retallada salarial. Fonts pròximes al govern van justificar la retirada de la plaça, exclusivament, per la decisió voluntària de la persona que estaven a punt de designar, que en veure la mala maror que generava el seu nomenament va comunicar al govern que hi renunciava.

El pla d'estalvi, a final de mes

L'alcalde ha fixat pel dia 28 el ple extraordinari per ajustar el pressupost municipal als requisits del pla estatal contra el dèficit de les administracions públiques. Per això, van donar suport a la moció de CiU pel disseny d'un pla d'austeritat, i els nacionalistes els van retreure que era un text calcat al rebutjat fa dos mesos. Bustos, un cop acabada la concentració sindical, va insistir que les mesures d'estalvi encara no estan decidides ni clares. I va instar els grups a negociar un consens: «Caldrà veure qui té feeling de govern o només cerca el titular.»

«Volem quedar els primers» en transparència

L'Entesa va presentar una moció per «ampliar la informació que es facilita al web municipal» sobre els sous municipals, l'import de les dietes que perceben, les actes dels plens i les juntes de govern o les declaracions de béns dels regidors, en pro de la transparència. I Manau va treure el to irònic: «Avui farem una mica d'història i li votarem a favor, cap problema.» El tinent d'alcalde va recordar que l'any passat l'Ajuntament de Sabadell va quedar tercer de tot l'Estat en un índex de transparència, i hi va afegir que fa un any que estan introduint més dades perquè volen «quedar els primers». Alguns dels documents, però, es van penjar entre dilluns i el mateix dimarts, com va fer notar el portaveu de l'Entesa, Isidre Soler. L'objectiu dels socialistes era que la disponibilitat de les dades, abans del ple, afavorís la retirada de la moció.

Tots els grups, llevat de l'abstenció del PP, van donar suport al text. Ara bé, Manau va precisar que continuaran sense penjar les actes literals dels plens i les juntes per la recomanació de l'Agència Catalana de Protecció de Dades de preservar dades relatives a persones físiques.

Subscriuen el Codi del Bon Govern

El ple també va ratificar l'adhesió del consistori al Codi del Bon Govern Local de la federació estatal de municipis i províncies (FEMP), un decàleg de principis orientats a inspirar els comportaments de les autoritats locals sobre l'ètica política i que crida a l'exercici de les funcions dels electes amb sentit de responsabilitat, voluntat de servei, transparència, eficàcia i dedicació plena a les funcions públiques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.