Administracions

l'hospitalet de llobregat

Allau de recursos contra els ajuntaments que prioritzen la contractació d'aturats

Els contractistes recorden que les adjudicacions d'obres no poden fer prevaler criteris socials

Diuen que les clàusules premien empreses sense plantilla fixa

Arran de la crisi, i per revitalitzar el sector de la construcció, el govern de Rodríguez Zapatero va promoure la realització d'obres municipals amb personal provinent de l'atur i finançades amb un fons extraordinari, el FEIL. Ara que s'ha esgotat el fons, molts ajuntaments han incorporat,a l'hora d'adjudicar obres, la clàusula de contractar personal aturat. És el cas, entre altres, de l'Ajuntament de l'Hospitalet, que valora que les empreses que executin els treballs generin i mantinguin l'ocupació. És a dir, que part dels treballadors provinguin de l'atur. Ho ha fet en el concurs obert per construir uns vestidors nous a la seu de la Guàrdia Urbana. En el plec de condicions que han de complir els adjudicataris de l'obra, valorada en 2,4 milions d'euros, es dóna més punts si es compleix el requisit de garantir i mantenir l'ocupació que a l'oferta econòmica que presentin. I això, segons la Cambra de Contractistes d'Obres de Catalunya, és il·legal. Per això han recorregut la licitació, que queda en suspens fins que el consistori resolgui el recurs.

No és, però, l'únic cas, ja que, des de principis d'any, la cambra ha recorregut contra 23 contractacions. Segons el secretari de l'entitat, Ignasi Puig, “el problema de les clàusules socials existeix fa anys, però s'ha accentuat un cop acabat el FEIL”. Puig explica que molts ajuntaments han incorporat aquesta clàusula quan el govern va fer una excepció de la llei de contractació. “La llei diu que s'ha de seleccionar l'oferta més beneficiosa”, aclareix Puig, i no fer passar altres requisits al davant. Però a més, la clàusula amaga un parany, segons la cambra: “molts ajuntaments ho fan amb bona intenció, però s'està castigant les empreses amb plantilla fixa, que han hagut de fer expedients de regulació, mentre que es premien les que no tenen personal i el contracten puntualment”.

Dels 23 casos, un parell estan en litigi perquè els ajuntaments no s'han fet enrere, mentre que la resta han retirat la clàusula o s'han compromès a fer-ho en futures contractacions.

LA FRASE

Segons la llei només es poden imposar clàusules socials a les obres finançades amb el FEIL
Ignasi Puig
secretari de la cambra oficial de contractistes de catalunya
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.