Administracions

ADMINISTRACIONS

Els auditors situen el deute municipal de Viladecavalls per sobre dels 13 milions

ICV-EUiA explica les auditories dels comptes municipals i de l'empresa pública Viladecavalls Multigestió

El pressupost consolidat per al 2011 és de 9,9 milions

Dues auditories efectuades per tècnics de la Diputació de Barcelona l'any passat situen,d'una banda, l'endeutament viu del consistori de Viladecavalls en 7,38 milions (una ràtio del 97%), i, de l'altra, el deute de l'empresa municipal Viladecavalls Multigestió –promotora d'habitatges socials– en 5,72 milions més, sempre que es comercialitzin tots els pisos protegits de les promocions construïdes aquest mandat, que encara són buits.

La polèmica sobre l'estat de les finances del poble va començar el febrer del 2009, quan ERC va denunciar el pagament d'1,28 milions dividits en 103 factures per cinc obres encarregades verbalment per l'exalcalde Sebastià Homs, que segons la investigació policial es va suïcidar el juliol del 2009. La fiscalia va arxivar el cas, però estudis tècnics han conclòs que el valor de les obres fetes era un 43% inferior.

Publicar els comptes

Com que el govern de CiU no ha sotmès les auditories al ple, ICV-EUiA va optar per presentar-les públicament divendres al vespre. El regidor i futur candidat ecosocialista, Carles Rodríguez, hi va afegir altres dades negatives dels comptes auditats, com ara el romanent de tresoreria (de -1,9 milions) i l'estalvi net (de -270.027 euros). En plena precampanya, Rodríguez va denunciar que “s'han malbaratat recursos públics sense que ningú assumeixi responsabilitats”, després de la mort d'Homs. ICV-EUiA també es queixa que els habitatges socials es construïssin amb la previsió de vendre'ls per 3.000 euros el metre quadrat, molt per sobre del valor actual.

El govern negocia abaratir factures

El cas de les factures va acabar arxivat pel fiscal, ja que no s'hi va apreciar cap indici de delicte, més enllà de les nombroses irregularitats administratives per l'encàrrec a dit de les obres i la posterior fragmentació dels imports en 103 factures, que no havien passat pel ple, ni havien estat signades pels serveis tècnics ni tenien cap partida assignada en el pressupost municipal. Després de la mort d'Homs i l'arxivament del cas, el govern de l'actual alcaldessa, Regina Parellada, va optar per intentar renegociar amb l'empresa que va rebre els encàrrecs verbals d'Homs el retorn de la diferència entre el valor real de les obres i els 1,28 milions facturats, uns imports inflats un 43%, segons l'avaluació peritada.

L'estudi fet per la Diputació insta a reclamar responsabilitats patrimonials pel valor excedit, però cap altre regidor ni tècnic no va participar en els encàrrecs, i la mort de Sebastià Homs complica aquesta possibilitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.