Administracions

negociació del cartipàs municipal

Badalona tindrà sis districtes i menys càrrecs de confiança

El PP continua buscant punts en comú amb altres partits per poder aprovar en les pròximes hores el cartipàs municipal

Els populars arriben a acords amb CiU i ICV-EUiA però encara resten diversos serrells per tancar

El Partit Popular continua buscant consensos amb les altres forces polítiques amb presència a l'Ajuntament de Badalona per resoldre en les pròximes hores el trencaclosques que està suposant el nou cartipàs municipal. El govern en minoria dels populars necessita teixir complicitats amb altres partits per garantir l'aprovació, en un ple, de la nova organització municipal. De moment, les negociacions s'estan allargant més del que els populars haurien desitjat, però sembla ser que en els darrers dies ja comencen a veure la llum els primers acords.

Tot apunta que tant el PP com CiU i ICV-EUiA s'han mostrat predisposats a reduir els càrrecs de confiança de la corporació municipal a l'entorn del 20%. La xifra definitiva estaria per sota de la quarantena de càrrecs. També podria ser factible un acord entre les tres forces polítiques a l'hora de reduir el sou d'algunes d'aquestes persones. En concret, d'aquelles que exerceixen tasques de coordinació, no pas de direcció.

CiU també se'n sortirà a l'hora de retornar al ple algunes competències que en el darrer mandat estaven delegades en la junta de govern local. ICV-EUiA hi estaria d'acord. Aquesta sintonia puntual entre les tres forces polítiques s'esmicolaria a l'hora d'aprovar la nova distribució territorial de la ciutat. El PP i CiU estarien conformes a reduir els vuit districtes actuals i convertir-los en sis. Les noves fronteres s'estan traçant, però tot apunta que el Progrés s'incorporarà al districte primer (tal com reclamaven els convergents, que el gestionaran); que els barris de la Móra i el Congrés s'afegiran al que resta de l'actual districte setè, sense comptar el Progrés (Gorg, Can Claris i Raval); que el districte tercer no experimentarà cap canvi, i que Llefià i la Salut formaran un sol districte. Els altres dos districtes serien la suma dels actuals segon i vuitè, i els tres barris més desfavorits de la zona sud: Sant Roc, Artigues i el Remei. L'alcalde, Xavier García Albiol, no ha confirmat ni desmentit aquesta nova redistribució. De fet, prefereix guardar silenci fins que tingui tots els caps ben lligats.

També s'ha abstingut de fer declaracions el cap de files del PSC, l'exalcalde Jordi Serra. Sembla ser que socialistes i populars s'acusen mútuament de no afavorir les negociacions amb l'altra part. Es desconeix l'opinió del PSC sobre el cartipàs que el PP intenta consensuar aquests dies.

Segueix el diàleg

D'altra banda, el líder de CiU, Ferran Falcó, va manifestar ahir, sobre la federació nacionalista: “Continua treballant per encaixar en el nou cartipàs municipal els conceptes que per a nosaltres són claus, com ara el retorn d'algunes competències al ple, la reducció dels càrrecs de confiança i la redistribució dels districtes.” Carles Sagués (ICV-EUiA) va expressar el desacord de reduir els actuals districtes “si no es fa prèviament un procés de participació ciutadana” i va insistir en la necessitat de “dotar els districtes de més competències”: “Voluntat que tots vam expressar quan es va aprovar l'actual reglament orgànic municipal.”

El nou cartipàs municipal, que amb molta probabilitat no es podrà elevar a un ple fins a principis de la setmana que ve, es votarà per parts. Es podria arribar a dividir en fins a nou o deu apartats i el PP podria trobar complicitats amb les diferents forces, en funció del contingut de cada punt.

Joan Salvà, director d'Urbanisme

El nou director de l'àrea d'Urbanisme de Badalona serà Joan Salvà. L'alcalde Xavier García Albiol ha optat per una persona vinculada des de fa temps a l'administració badalonina: Salvà és l'actual cap de serveis de llicències i concessions. Salvà es convertirà en la mà dreta de l'alcalde en Urbanisme i, a la pràctica, en màxim responsable d'aquesta matèria. Urbanisme és una competència que l'alcalde no té delegada. És a dir, que el batlle és també el regidor d'Urbanisme. És una estructura iniciada per Jordi Serra que Albiol ha mantingut. Això fa que el director d'àrea es converteixi en l'home fort d'Urbanisme. Salvà substitueix en el càrrec Jaume Tomàs, mà dreta de Jordi Serra. D'altra banda, Toni Dàvia, cap del servei d'informàtica, no es mantindrà a l'Ajuntament com li havia ofert Albiol. Dàvia va a la Generalitat, on serà director d'operacions del centre de telecomunicacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.