Administracions

barcelona

Trias engega la maquinària municipal amb canvis al ple

L'alcalde delega la presidència del ple en Puigdollers, el regidor més veterà, que s'estrena avui

El batlle respondrà personalment una pregunta a cada grup en cada sessió

Joan Puigdollers, el més veterà dels regidors municipals, presidirà avui el ple en què el nou equip de govern formalitzarà els canvis en l'estructura de l'Ajuntament de Barcelona. Xavier Trias ja va anunciar en campanya que, en aplicació de sengles previsions de la llei de grans ciutats i la Carta Municipal, delegaria la presidència dels plens, una funció que fins ara sempre havia recaigut en l'alcalde de torn i que sempre havia generat protestes de Trias, perquè amb el pretext de tancar un debat, els seus antecessors es reservaven sovint l'última paraula, i el convergent defensa que cada intervenció de l'alcalde –que pot parlar quan vulgui, presideixi o no el ple– ha d'obrir un altre torn de paraula.

Ahir, Trias va anunciar que la presidència correspondrà a Puigdollers, que Irma Rognoni en serà la suplent i també que ell respondrà personalment una pregunta per ple a cada grup municipal. Una altra diferència respecte a mandats anteriors, en què responia sempre el regidor de l'àrea a la qual el govern entengués que es referia la qüestió. Matisos que per Trias comporten “un aprofundiment democràtic”.

Trias va comparèixer amb Puigdollers per atorgar la roda de premsa posterior a la segona comissió de govern del mandat, la que normalment protagonitzarà el portaveu del govern, Joaquim Forn, i va presentar la nova organització: de les sis comissions sectorials del plenari i els seus respectius presidents –tots, membres de l'oposició– fins a les presidències de les empreses municipals. També es va anunciar que el nou director de Barcelona de Serveis Municipals SA serà el fins ara director general de busos de TMB, Ignasi Armengol, i altres canvis en el funcionament del ple, com ara que en la taula de presidència no hi haurà els tinents d'alcalde, que seuran a l'amfiteatre del saló de plens amb la resta de regidors. Les modificacions entraran en vigor avui mateix, en la sessió que servirà per presentar aquest nou cartipàs.

No li anirà malament delegar en els plenaris la presidència i, amb ella, bona part de protagonisme, a aquest Trias entestat a predicar amb l'exemple en allò de trepitjar carrer que va ordenar als seus regidors, i que des del seu nomenament no baixa de tres o quatre actes públics cada dia, un ritme que asseguren els seus col·laboradors que es mantindrà les properes setmanes.

Una intensa agenda social que Trias compagina amb l'arrencada de la gegantina maquinària municipal. Per al divendres dia 22 de juliol, ja ha convocat la primera reunió de la junta local de seguretat, en què s'haurà de començar a dissenyar la batalla contra els carteristes al metro, que l'alcalde vol que impliqui Mossos i Guàrdia Urbana. Trias preveu reunir la taula del tercer sector la setmana vinent, i abans de final de mes es trobarà amb la síndica i convocarà la taula de seguiment de la crisi, que vol rebatejar “amb un nom més positiu”.

Vint-i-quatre anys a l'Ajuntament

El convergent Joan Puigdollers (Barcelona, 1954) és el degà dels regidors de l'Ajuntament de Barcelona, on va entrar el 1987. “Llavors era més impulsiu”, recordava ahir Puigdollers, que es qualifica de “vehement, però tranquil”. L'anterior havia de ser el seu darrer mandat, per decisió pròpia, però Trias, convençut de fer el sorpasso, li va demanar que continués i el va convèncer, de manera que la figura institucional de la presidència del ple ve a ser el premi a la fidelitat, després que no li caigués cap de les cinc tinences d'alcaldia. Puigdollers, que és llicenciat en ciències biològiques i diplomat en sanitat i en enginyeria del medi ambient, és també regidor del districte de Sarrià-Sant Gervasi i regidor de Medi Ambient i Serveis Urbans. El primer càrrec li comporta la presidència del parc del Tibidabo. El segon, la de Parcs i Jardins.

Acord imminent per a l'accés ferroviari provisional al port

Trias va mantenir el secretisme sobre els termes del principi d'acord que l'Ajuntament va encarrilar dimarts amb el Ministeri de Foment sobre l'accés ferroviari provisional al port amb l'argument de la prudència, però es va mostrar convençut d'aconseguir el necessari acord amb tothom –l'Adif, Port, Zona Franca i Generalitat– en pocs dies. “Pot ser cosa de 24, 48 o 72 hores”, va dir. “El que cal és tirar-ho endavant. Si no, perds tota la credibilitat”.

Suport a la tercera candidatura de Madrid als Jocs Olímpics

“És que si després del que s'hi han gastat no s'hi presenten...!”. Així va exposar Trias el seu suport a la nova candidatura olímpica –la tercera consecutiva– de Madrid, aquest cop amb els ulls fixats en el 2020. L'alcalde barceloní va considerar que aquest cop Madrid “té una bona posició per guanyar”. El que no va especificar és si ho deia per l'avantatge que pot suposar l'obra ja feta o simplement per allò que la tercera és la bona.

Hereu no serà en el nou govern de l'àrea metropolitana

Trias també va presentar els representants municipals al consell de l'àrea metropolitana, que es constituirà el 21 de juliol, i no hi figura Jordi Hereu. El PSC és l'únic grup de la ciutat que no aporta el cap de files al futur govern metropolità. Fonts del PSC ho van justificar a Europa Press amb l'argument que es vol evitar que els edils repeteixin en diverses administracions territorials, i s'han repartit entre la Diputació, l'àrea metropolitana i el Consell Comarcal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.