Els sindicats dels Mossos troben «estranyes» les denúncies de ferides per pilotes de goma per la Champions

El secretari del Sindicat de Policies diu que «qui es queda sap què hi haurà»

En declaracions a Catalunya Ràdio, el secretari del Sindicat de Policies va desmentir l'acusació dels tres joves –dos han perdut un ull i l'altre és a l'UCI amb danys en un pulmó i al cor–, escudant-se en el protocol a l'hora de disparar pilotes de goma: mai no es llancen a menys de 50 metres i sempre es fan rebotar a terra. José va reconèixer que les pilotes poden arribar a fer mal, però va afirmar que «si es fa cas dels agents i es desallotja la zona, les pilotes no et toquen». En aquest sentit, va recordar els avisos per megafonia que es van fer abans de la càrrega, i va assenyalar que no coneix ningú que «vagi a Canaletes a les dues o les tres de la matinada a fer el vermut; qui s'hi queda sap què hi haurà».

Aquest punt, el dels avisos previs, ha estat negat per un dels joves ferits, Òscar Alpuente, que va explicar que des de la plaça de Catalunya no s'havia sentit cap avís, només els trets. El noi denunciarà els Mossos conjuntament amb Jordi Naval, el jove lleidatà de 24 anys que també ha perdut un ull per l'impacte d'una pilota de goma i que afirma que en el moment dels fets era al carrer de la Unió, lluny de Canaletes. L'altre jove, que continua ingressat a l'hospital del Mar, també ho farà.

Denúncies «estranyes»

Els altres dos sindicats dels Mossos –UGT, el majoritari, i CCOO– van qualificar ahir «d'estranyes» les denúncies i van defensar que la policia havia aplicat el protocol. El portaveu d'UGT, Valentín Anadón, hi va afegir que els avisos per megafonia havien durat uns vint minuts, i Toni Lara, de CCOO, va recordar que els Mossos havien rebut l'impacte de pilotes de golf, barres de ferro i ampolles.

José va criticar que Interior «no actua quan algú posa una denúncia falsa contra els Mossos per aconseguir notorietat o alguna indemnització». També es queixa que «denunciar és gratis», tot i que si el procés tira endavant el denunciant ha d'assumir una sèrie de costos en advocats i procuradors. A banda dels tres joves ferits –el tercer travessava la Rambla perquè els mossos li ho van permetre, segons els seus familiars–, la Coordinadora per a la Prevenció de la Tortura assenyala que hi ha hagut un altre ferit. És un veí de Barcelona de 22 anys que té fractures a la mandíbula i ha perdut diverses dents, i que ja ha estat donat d'alta de l'hospital de l'Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet, i també denunciarà els Mossos.

«Li van disparar a dos metres»

Paquita Segués, la mare de Jordi Naval, el noi de Lleida que ha perdut la visió d'un ull, va afirmar ahir en una entrevista a Efe TV que els mossos havien disparat al seu fill a només «dos metres de distància». Segués va afegir-hi que el seu fill també té afectat l'altre ull, i que li han «destrossat la vida», ja que es dedica a fer maquetes de microprocessadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.