Administracions

Política

Aliança de ciutats gironines per optimitzar esforços

Els alcaldes de Girona, Figueres, Olot, Ripoll, Banyoles i Santa Coloma de Farners es troben a Sant Martí d'Empúries

Engendren una entesa global amb voluntat clara de continuïtat

La convocatòria va comprendre alcaldes de ciutats gironines de capital de comarca i ciutats de més de trenta-cinc mil habitants, i la primera trobada va tenir sis assistents: Carles Puigdemont, l'alcalde de Girona; Santi Vila, de Figueres; Josep Maria Corominas, d'Olot; Jordi Munell, de Ripoll; Miquel Noguer, de Banyoles, i Antoni Solà, de Santa Coloma de Farners. El marc, l'hostal Empúries de l'Escala. “Tot plegat ha nascut de xerrades informals”, apuntava ahir Santi Vila, un dels participants, que trobava de seguida la justificació clara i planera de la iniciativa: “Tots els alcaldes tenim una agenda comuna de maldecaps.”

L'entesa té voluntat de continuïtat i es basa en la necessitat de sumar esforços, treballar conjuntament per interessos globals, compartir experiències i desencallar reivindicacions històriques: “Sovint tothom va a la seva i, en canvi, tots els alcaldes de ciutats petites tenim clar de quins temes ens hem d'ocupar: que si de la immigració, que si de l'envelliment, que si del deteriorament dels cascos antics.”

En la primera trobada es van posar sobre la taula assumptes relacionats amb el dia a dia dels municipis gironins, que han anat des de la seguretat, la concentració de la població immigrada i la mobilitat sostenible fins a les dificultats d'algunes ciutats per retenir els seus joves. La situació econòmica dels municipis va estar, en tot moment, en el centre del debat.

“Als alcaldes ens uneix més que no ens separa i hi trobem mil interessos comuns”, justificava Vila.

L'alcalde de Figueres veu en la trobada una bona plataforma per establir aliances: “Hi ha exemples clars d'interessos generals, com ara les bonificacions de les zones blaves. Hem de decidir també si apostem o no per la sostenibilitat i cal tenir complicitats en l'establiment dels punts de càrregues elèctriques.”

Vila defuig la idea d'articular l'entesa com a grup de pressió perquè considera que per això ja hi ha altres mecanismes: “No és tracta d'un lobby, sinó de trobar els marcs adequats per entrar en una dinàmica que ens porti a fer coses junts.”

La pròxima, a l'octubre a Girona

Els sis assistents van establir la voluntat de trobar-se dos cops a l'any i ja van marcar l'octubre com el mes de la pròxima trobada. Es farà a Girona i la reunió tindrà dos temes sobre la taula: la fiscalitat municipal i les mesures per estimular l'activació econòmica. Els alcaldes de la Bisbal, Salt, Blanes i Lloret de Mar no van poder assistir a la trobada constituent per diferents motius d'agenda.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.