Les meduses, controlades per satèl·lit

Medi Ambient està estudiant amb l'Agència Espacial Europea la vigilància dels factors que poden portar meduses a la platja

L'Agència Catalana de l'Aigua –depèn del Departament de Medi Ambient i Habitatge– i l'Agència Espacial Europea estan estudiant l'aprofitament dels satèl·lits per prevenir de l'arribada de meduses al litoral. La idea és estudiar els factors que poden fer acostar aquests cnidaris a les platges, com ara el nivell de salinitat i el de clorofil·la, i detectar així el moviment dels bancs que es troben a alta mar. Segons va assenyalar ahir Baltasar, l'objectiu de tot plegat és detectar les meduses per poder emprendre «accions» i evitar que arribin a les zones de bany. En cap cas es procedirà a un extermini massiu dels animals, ja que segons Baltasar això constituiria «un atemptat ecològic», ja que aquests animals juguen un important paper en l'ecosistema marí.

Les zones on més probablement arribin meduses són el litoral barceloní, Roses i la zona del cap de Salou. Durant les últimes setmanes ja s'ha observat la presència d'alguns cnidaris a les platges catalanes, tot i que segons Baltasar en un nombre poc significatiu. De tota manera, va assegurar que des de l'Agència Catalana de l'Aigua, els ajuntaments i les confraries de pescadors se seguirà «amb la màxima atenció» la presència de les meduses a la costa catalana.

Platges de bona qualitat

Baltasar va fer aquestes declaracions durant la presentació de la campanya de neteja d'aigües litorals, que consisteix en l'execució de programes de vigilància, neteja i informació a platges i aigües costaneres. Aquesta campanya es realitza entre l'1 de juny i el 25 de setembre. De moment s'ha observat que gairebé la totalitat de les platges presenta una qualitat sanitària excel·lent en els 245 punts on s'han efectuat controls. Pel que fa a l'aigua, el 50% de les platges catalanes –és a dir, 123– tenen una aigua qualificada de molt bona i el 45% –112 platges–, de bona. Pel que fa a l'estat de la sorra, 12 platges tenen una sorra molt bona, 164 tenen un sorra bona, 62 han estat qualificades de qualitat moderada i a 7 platges la sorra és deficient.

Respecte dels efectius per dur a terme la neteja, la Generalitat disposa de 44 embarcacions i una avioneta que treballaran 12 setmanes consecutives. Aquests aparells recolliran la brutícia i les deixalles que trobin a la costa. Malgrat que la majoria de les platges presenten un bon aspecte, encara hi ha alguns municipis que no han començat els treballs de neteja i en aquestes zones s'observen nombrosos residus portats pels temporals d'hivern, que s'han ajuntat amb els primers banyistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.