Cauen un 25% els ingressos per obres a Girona en els primers sis mesos del 2009

Els ingressos per la compravenda d'habitatges es desplomen prop d'un 40%, tal com havia previst l'Ajuntament

L'Ajuntament de Girona va baixar molt la previsió d'ingressos per aquest 2009, i les dades li estan confirmant els temors. La regidora d'Hisenda i Seguretat, Maria Àngels Freixenet, confirma la davallada important que registren alguns impostos, com ara els d'obres i les plusvàlues que generen les compravendes de pisos. Freixenet explica que fins al mes de juny s'havia recaptat prop d'un milió i mig, quan la previsió per a tot l'any és que s'ingressin uns tres milions. L'any passat per aquest concepte van acabar arribant 4 milions d'euros a les arques municipals, però la crisi que arrossega el sector ja va fer preveure una pèrdua del 25% aquest any.

Freixenet assenyala que «les reformes de pisos i interiors permeten tenir ingressos per l'impost de construccions i obres». Els resums de la junta de govern de cada setmana evidencia el canvi substancial del que està passant en el món immobiliari. On abans hi havia moltes llicències de pisos nous, ara només hi ha reformes i les promocions noves hi apareixen amb comptagotes. La responsable d'Hisenda municipal adverteix, però, que «cal fer un seguiment constant dels impostos per obres, perquè no és un impost regular i cal veure què passa aquesta segona meitat d'any».

Menys de compravenda

La caiguda d'ingressos encara és més accentuada en la plusvàlua, i la caiguda d'un 40% per aquest any també va pel camí de complir-se. En el primer semestre s'han liquidat uns 800.000 euros amb la previsió que quan s'acabi l'exercici s'assoleixin fins a 1,5 milions d'euros. La gran dificultat per vendre pisos, per obtenir hipoteques per part de potencials compradors i l'espera de molts que els pisos baixin significativament de preu han fet estancar aquest mercat. Tenint en compte les circumstàncies, Freixenet admet que a dia d'avui «els resultats d'aquests impostos no van malament, sobretot perquè s'assoleix la previsió quan no hi ha grans obres a liquidar aquest any». L'any passat l'Ajuntament va aguantar el cop gràcies a la liquidació de grans obres com ara la de la nova Audiència, que ara es comença a construir, o l'ampliació de la fàbrica Nestlé.

Sense números vermells

Freixenet subratlla la importància d'acabar el 2009 «sense tenir dèficit, perquè l'any que ve també serà un any complex». Per això el tripartit municipal fa un seguiment trimestral de l'evolució dels ingressos i despeses, per controlar detalladament l'evolució de l'economia i introduir-hi canvis en cas que sigui necessari.

LES DADES

Impostos padró
Dels 35,2 milions d'euros, en el període voluntari se n'han cobrat 30. Inclou impostos com ara els de béns immobles (IBI), impost de vehicles, escombraries i cementiris.
Un 1% dels ciutadans han demanat ajornar o fraccionar el pagament sense interessos. Això suposarà 364.398 euros. S'ha triplicat el nombre respecte a l'any passat.
Pendents de cobrar 4,8 milions, que suposen un 13,83% del total.
El grau de morositat ha pujat molt poc respecte a l'any passat, malgrat la crisi.
Altres impostos
Amb l'impost d'obres s'han recaptat 1,5 milions en mig any, i es confirma que podria acabar caient un 25% respecte a l'any passat. El pressupost preveu que es cobrin 3 milions a final d'any.
Plusvàlua. La previsió de baixada era del 40% i les dades també es compleixen. En mig any s'han recaptat uns 800.000 euros, quan la previsió era arribar al milió i mig a final d'any.
35,2
milions.
És la quantitat de milions que l'Ajuntament hauria de cobrar pel pagament dels impostos del padró, que inclouen els impostos de les cases, pisos i béns immobles, dels vehicles i de les escombraries, entre d'altres. Aquest any s'ha triplicat el nombre de famílies que han demanat fraccionar o ajornar el pagament dels impostos. L'any passat s'havien recaptat 134.000 euros, i aquest any s'ha ajornat el pagament de rebuts per valor de 364.398 euros. En aquest primer tram per poder pagar ha quedat pendent el cobrament d'un 13,83 per cent del total. Un índex semblant al de l'any passat, quan en aquest punt del període quedaven pendents de cobrar un 13,3 per cent dels impostos. Això suposa que l'Ajuntament de Girona encara ha de cobrar 4,87 milions d'aquests impostos. L'equip de govern fa un bon balanç del pagament dels impostos, sobretot tenint en compte la crisi econòmica i les dificultats que tenen moltes famílies.

Lloret de mar

Els ingressos per l'impost de construccions en data de 30 de juny han disminuït respecte de l'any passat. Si el 2008 s'havien ingressat 456.000 euros, enguany la xifra és de 290.000. Tot i així, el regidor d'Hisenda, Josep Valls (CiU) destaca que segons el pressupostat, enguany s'ha recaptat un 27,65%, una mica més que l'any passat, quan s'havia recaptat un 27,27%.

Olot

L'Ajuntament d'Olot havia pressupostat 600.000 de recaptació de l'impost de construccions i obres per aquest any 2009. Aquesta quantitat es correspon, segons la regidora d'Hisenda, Fina Soler, a la realització de l'any 2008. Segons ella, a aquestes altures de l'any, es pot afirmar que estan complint les expectatives fixades a final de l'any passat al ple de les ordenances.

Castelló d'Empúries

L'Ajuntament de Castelló d'Empúries calcula que els ingressos per impostos d'obres han caigut un 20,82 per cent en un any després que en els primers sis mesos d'aquest any s'hagin ingressat 154.347,86 euros, uns 40.000 menys del que va entrar en el mateix període de l'any passat. En concret, entre gener i juny del 2008 van ingressar 194.935,53 euros.

Roses

Segons els càlculs del consistori rosinc, els ingressos de l'impost de construccions i obres (ICIO) entre gener i juny han estat de 90.415,83 euros, una xifra que implica un descens del 75% respecte al mateix període de l'any passat. Durant el primer semestre del 2008 l'Ajuntament de Roses va ingressar 365.370,19 euros, segons dades ofertes per l'Ajuntament.

L'Escala

A l'Escala, els ingressos de l'Ajuntament per impostos relacionats amb la construcció han arribat fins al juny als 100.000 euros, la xifra que el consistori havia previst per tot l'any. De fet, l'equip de govern havia rebaixat les previsions d'ingressos dels 300.000 euros de l'any passat als 100.000 d'aquest any, quan l'any 2007 se n'havien ingressat 580.000.

Santa Coloma

Des de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners es destaca que aquest any «continua la davallada» iniciada el primer semestre de l'any passat. Ara només es fan obres majors demanades anteriorment, ja que no hi ha peticions noves. L'avantatge respecte a l'any passat és que en aquest s'ha previst en el pressupost el descens de l'ICIO, circumstància no prevista l'any passat.

Sant Feliu de Guíxols

ò.p

El 2009, tal com va avançar el regidor d'Hisenda, Pere Ararà (TSF), el pressupost està marcat bàsicament per la davallada d'ingressos provinents de la construcció. Aquest any, en aquesta partida, es preveu que els ingressos siguin de 450.000 euros, 600.000 euros menys que el 2008. I els números reals els estan donant la raó, ja que en dos anys els ingressos han baixat un 70 per cent.

banyoles

A Banyoles, l'Ajuntament havia abaixat un 80 per cent la previsió d'ingressos per l'impost de construccions i obres. El va situar al nivell de l'any 1992 abaixant-la del milió i quatre-cents euros a tres-cents mil euros. El govern local manté que actualment el nivell de recaptació per aquest concepte està lleugerament per sota de les expectatives que havia fet.

ripoll

Les arques de l'Ajuntament de Ripoll havien ingressat fins al 31 de maig d'aquest any el 51,7% del que s'havia previst ingressar en concepte de l'impost de construccions i obres, segons les dades que ha facilitat el regidor d'Hisenda, Jaume Camps. Ell mateix ha alertat, no obstant això, que no pot predir allò que pot passar fins a final d'any i menys en el moment actual.

Ara un recàrrec del 5%

Un cop s'ha acabat el període voluntari de pagament dels diversos impostos municipals de Girona, l'administració passa a cobrar un 5% de recàrrec a tots els ciutadans que paguin els impostos abans que s'iniciï la part executiva. Ara s'envia una carta de recordatori als ciutadans que no han pagat en el termini voluntari. Molts dels problemes en el pagament s'acaben resolent en aquest període i s'evita que el ciutadà acabi pagant un recàrrec més alt. L'àrea d'hisenda calcula que l'any passat va recaptar uns 800.000 euros més en aquest punt del cobrament d'impostos que va suposar un recàrrec del 5%. Si els ciutadans no fan efectiu el pagament en aquest moment, tota la mecànica es posa en marxa amb avisos via correu als titulars de vehicles o immobles. En aquest procés, el recàrrec pot arribar al 10 i al 20%. L'Ajuntament també s'estalvia molta maquinària burocràtica i els ciutadans no arriben als últims estadis d'impagament.

Cautela pel 2010

La regidora d'Hisenda, Maria Àngels Freixenet, admet que la conjuntura actual fa preveure que el pressupost de l'any 2010 estarà marcat per la «cautela» i la «prudència». Com es fa habitualment, l'equip de govern compta que abans de marxar de vacances s'assentin les bases generals que hauran de marcar el pressupost de l'any que ve. L'any passat la confecció del pressupost va originar moments de tensió entre els integrants del tripartit, sobretot perquè ICV reclamava als seus socis –PSC i ERC– que el pressupost s'assentés en unes noves bases més adients al moment de crisi en què s'havia entrat.

Torroella de Montgrí

Albert Vilar

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí creu que acabarà recaptant d'acord amb les previsions a la baixa que va fer per aquest 2009 en el tema de construccions. Per ara ha recaptat un 50% dels 300.000 euros previstos en l'apartat d'impost de construccions i obres; a més, aviat cauran uns 60.000 euros més per l'obra de la dàrsena esportiva, i en una línia semblant hi ha les plusvàlues.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.