Vilanova demana per unanimitat la creació de l'àmbit del Penedès

El ple va debatre dues mocions, però va aprovar la que tenia el text consensuat en l'àmbit comarcal

Els vots en contra del Partit dels Socialistes i Iniciativa per Catalunya van rebutjar la moció presentada per CiU, que demanava al govern català que, fins a l'aprovació del pla territorial parcial del Penedès, suspengués cautelarment qualsevol previsió i disposició del pla territorial metropolità que afectés les comarques del Garraf i l'Alt Penedès. La moció va disposar del suport de CiU, PP, ERC i la CUP, però no va sumar prou vots per tirar-la endavant, ja que el grup municipal de CiU tenia dues baixes (Josep Lluís Vidal i Ariadna Llorens), que li van jugar una altra mala passada a la federació en el ple. Malgrat això, el ple per unanimitat va tirar endavant la proposta que demana al govern de la Generalitat que «aprovi el projecte de llei de revisió del pla territorial general de Catalunya que permeti la creació de l'àmbit de planejament del Penedès en els terminis previstos». Un text menys ambiciós però que va aconseguir el consens de tots els grups en l'àmbit local i comarcal, ja que el redactat de la moció era el mateix de l'aprovada al darrer ple del Consell Comarcal del Garraf.

La discussió va anar precedida de la intervenció del portaveu de la Plataforma de la Vegueria del Penedès, Fèlix Simon, que va demanar als representants municipals que «plantin cara al govern català amb contundència i eficàcia», perquè «no és just» que el Penedès no pugui rebre el mateix tracte que unes altres regions com ara l'Alt Pirineu, que també ha reivindicat la seva realitat territorial, però sí que se n'ha sortit. Simon espera que «el govern no doni més llargues» i es pugui «preservar la nostra personalitat». Pel que fa al debat entre els grups, el PP i CiU van coincidir a retreure a Esquerra Republicana la defensa de posicionaments diferents en funció de l'administració on governa i a responsabilitzar la paràlisi en el desenvolupament de l'àmbit funcional al conseller de Política Territorial, Joaquim Nadal.

Futur dels antics jutjats

D'altra banda, el ple municipal va rebutjar una moció de la Candidatura d'Unitat Popular que buscava el compromís del govern local per preservar l'edifici dels antics jutjats del carrer de Sant Joan per a usos socials. Malgrat que el govern no va descartar cap opció, el regidor d'Hisenda i Règim Intern, Albert Sanabra, va explicar que l'Ajuntament estudia traslladar a l'edifici algun departament municipal per estalvia lloguers fora de l'edifici consistorial, però que igualment estudiaran la possibilitat d'ubicar-hi algun altre servei de caràcter social. Tot i això, prèviament s'hauran de fer obres d'adequació.

A voltes amb la senyera

La senyera estelada finalment no onejarà al balcó de l'Ajuntament l'11 de setembre, malgrat que la proposta de CiU va aconseguir el suport d'ERC, ICV i la CUP, que en qualsevol altre moment li haurien donat els vots suficients per aprovar la moció. CiU ha estat víctima, en el darrer ple, de la decisió de Josep Lluís Vidal de retirar-se de la política municipal sense renunciar a la seva acta de regidor. La moció provegueria no va prosperar per aquesta baixa i per l'absència de la regidora d'Unió Ariadna Llorens, i el mateix va passar amb la petició d'homenatjar l'estelada. Eren 12 vots contra 11, però encara que Llorens hagués assistit al ple, el vot de qualitat de l'alcalde sempre farà inclinar la balança del costat dels socialistes en aquest tipus de votacions.

A banda del revés a CiU, la moció va servir per reobrir un debat sobre les banderes que han de ser presents a l'Ajuntament. El PP va aprofitar per retreure al govern que decidís retirar de la façana de l'Ajuntament les banderes oficials i CiU va qüestionar la presència de la fotografia del rei al saló de plens. I en el capítol de demandes, des de la plataforma provegueria es va recordar al govern el compromís de penjar un domàs al balcó de l'ajuntament i la idoneïtat de fer-ho per la festa major.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.