Hereu reclama al govern estatal més diners per als ajuntaments de cara al 2010

També demana la implicació de la resta d'administracions en les polítiques que afecten l'espai públic

Durant la reunió d'ahir del comitè federal del PSOE, els representats del món local van elevar el to de les seves reivindicacions per resoldre el problema endèmic de finançament que arrosseguen els ens locals. A la coneguda i reiterada demanda per concretar una fórmula que corregeixi de manera definitiva aquesta situació, s'hi ha d'afegir ara una de nova i més peremptòria: Amb vistes al 2010, cal que els ajuntaments disposin de més recursos per poder pagar la seva despesa corrent, la del dia a dia, i evitar així una situació de col·lapse.

Tant l'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, com el president de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Pedro Castro, es van encarregar d'atiar aquest debat. Hereu va recalcar la necessitat d'assolir un acord imminent –en dies, o setmanes a molt estirar– amb el govern estatal per aconseguir una dotació extraordinària de fons per als ajuntaments de cares al proper exercici. Un dels mecanismes per aconseguir-ho seria el Fons Local d'Inversions, amb el compromís tàcit –assumit per l'alcalde barceloní– que aquesta aportació de més seria retornada a l'Estat espanyol un cop remeti la crisi econòmica. Ara bé, també es va voler llançar un missatge inequívoc: Abans d'anunciar o aprovar cap pla d'ajuda a les administracions locals, aquestes volen negociar amb l'Estat en quines condicions –xifres, percentatges de lliure disposició, etc.– es presta aquest suport. «El que demano», va resumir Hereu, «és que el 2010 s'afronti amb els recursos necessaris, un cop s'han fet les polítiques de més eficiència i reestructuració».

Aquestes garanties per poder satisfer, com a mínim, la despesa ordinària permetrien a molts ajuntaments no hipotecar inversions en matèria de projectes. En aquest sentit, a parer del secretari de política municipal del PSC, en una conjuntura com l'actual, de recessió, el municipalisme ha de ser sòlid, fort, «per preservar la cohesió social, mantenir la qualitat de l'espai públic i impulsar el desenvolupament econòmic». Dit d'una altra manera: en èpoques de vaques magres, les administracions locals no poden posar el fre amb el pretext que la caixa està buida.

Defensa de l'espai públic

Durant la sessió del comitè federal d'ahir, també va haver-hi referències molt neutres i etèries a la polèmica que s'està vivint aquests dies a Barcelona, referida a la prostitució al carrer. Aquest tema va venir a tomb perquè Hereu va plantejar que la defensa de l'espai públic no pot ser una qüestió que només impliqui els alcaldes. Per tant, ha de comprometre també la resta d'administracions. Aquesta és una referència que es podria interpretar de múltiples maneres, entre elles, en el sentit que cal un regulació del sexe de pagament. L'alcalde de Barcelona també va advertir del risc que en temes com ara la degradació de l'espai públic, proliferi un discurs «populista de les dretes».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.