Badalona ja sap com serà la gran plaça projectada al centre de la ciutat

L'equip Jornet-Llop-Pastor ha estat escollit com a guanyador del concurs

El badiu és un terme genuïnament badaloní que fa referència als patis interiors i verds d'algunes cases. Ara, la ciutat vol convertir la gran plaça central que s'està dissenyant a escassos metres de l'edifici consistorial en un gran badiu, verd i frondós, de 20.000 m². Així conceben aquest espai els guanyadors del concurs convocat per l'Ajuntament de la ciutat per definir el que està cridat a ser un dels espais més significatius del municipi. Es tracta de l'equip d'arquitectes integrat per Carles Llop, Joan Enric Pastor, Anna Pastor i Franc Fernández, que ahir van ser elegits de manera unànime pels representants del consistori (PSC, CiU i ERC), el vicepresident de l'empresa GISA, els membres del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya i diferents representants del món veïnal local.

La proposta guanyadora, seleccionada entre sis finalistes i entre un total de 58 aspirants, també incorpora un equipament singular a un extrem de la plaça, configurat mitjançant dos volums. El primer és d'una alçada igual als edificis que han de substituir l'actual entorn, mentre que el volum superior està marcat per la desalineació amb el primer. Aquest tipus d'estructura dóna peu a unes grans terrasses que es generen entre els dos volums i que actuaran com a miradors exteriors.

El problema, a hores d'ara, és que l'edifici no té data de construcció. Ni tan sols s'ha definit el seu contingut, un deute que probablement s'ajornarà fins al proper mandat, segons va revelar ahir l'alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC). I és que aquest equipament, que pot arribar a ocupar una superfície màxima de 30.000 m², difícilment cristal·litzarà sense inversió provinent del sector privat. Serra va insistir ahir en la voluntat de dotar la zona d'un equipament amb caràcter metropolità o nacional. «No hem de tenir pressa, sinó ambició», va subratllar l'alcalde socialista. Només va revelar la intenció de destinar les dues últimes plantes a un ús ciutadà.

Pel que fa al calendari de la plaça, aquest espai tindrà una sort diferent a la de l'edifici ja que els treballs s'iniciaran aviat. El batlle badaloní calcula que el nou espai de trobada ciutadana i de connexió de les vies de la zona podria estar a punt entre setembre i octubre de l'any que ve. Serà poc temps després, gairebé coincidint, amb l'arribada de la línia 2 de metro al centre de la ciutat, prevista per al tercer trimestre del 2010.

La nova plaça central de Badalona, que també està orfe de nom (aquesta elecció es produirà durant aquest mandat) inclou finalment un pàrquing subterrani de dues plantes i amb 314 places. La previsió és que el nou aparcament es pugui inaugurar durant la primavera del proper any.

El projecte es difondrà en un acte públic

Per donar a conèixer el projecte guanyador a tots els ciutadans de Badalona, l'Ajuntament té la voluntat d'organitzar un acte públic, al Museu Municipal, el proper mes d'octubre. Encara no té data però és segur que hi seran presents l'alcalde, Jordi Serra (que compagina aquesta tasca amb la de regidor de l'àrea d'Urbanisme i Territori), i els arquitectes que han dissenyat la proposta guanyadora. Serra va confessar ahir que el disseny que ha elegit el jurat era precisament el seu candidat preferit, tot i que no va amagar que també li despertava molta simpatia un segon disseny que incorporava una gran pèrgola a l'extrem contrari de l'equipament.

El fet que l'edifici de Jornet-Llop-Pastor estigui pensat en un extrem de la plaça també ha influït en la decisió del jurat, segons l'alcalde, ja que la seva futura construcció no obligarà a desfer una part de la plaça que en els propers mesos quedarà urbanitzada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.