El ple de Badalona aprova una moció ambigua sobre el peatge de la B-500

El text del PSC reclama la supressió dels peatges i demana bonificacions per als conductors badalonins

La possibilitat que la B-500 sigui una via de pagament posa de manifest la diferència de posicions entre els socis de govern. El PSC, per una banda, i CiU i ERC, per una altra, van donar suport a dues mocions diferents, mentre que, des de l'oposició, el PP en va presentar una altra i ICV-EUiA va donar suport al text socialista.

Mentre que el peatge provoca el rebuig obert dels grups municipals de CiU, ERC i el PP, els socialistes i Iniciativa van preferir manifestar-se en altres termes i asseguren que estan en contra de la idea d'un «peatge recaptatori», però no veuen amb mal ull la possibilitat que es fixi un pagament que pugui servir per regular el trànsit. En aquest sentit es va expressar Francesc Serrano (PSC) en el ple municipal i va apel·lar a la responsabilitat: «Preferiríem que no fos una via de peatge, però com que governem hem de fer una proposta realista.» El president del grup municipal d'ICV-EUiA, Carles Sagués, va donar suport a les paraules de Serrano i va assegurar que el seu grup està «satisfet de la discriminació positiva cap als usuaris de Badalona» que recull el text de la moció aprovada, que també reclama la definició d'una política de transport públic que enllaci Badalona amb el Vallès a través de la nova via. A més, la moció presentada pel PSC inclou un afegit que demana que se suprimeixin tots els peatges en un radi de 30 quilòmetres de les rondes de Barcelona.

El regidor d'ERC Mateu Chalmeta va abstenir-se en la votació de la moció socialista perquè no volen «deixar cap escletxa oberta a la possibilitat que hi hagi peatge». El president del grup de CiU, Ferran Falcó, que va argumentar el vot contrari del seu grup, va assegurar que el projecte estava «sobredimensionat perquè el projecte no és proporcional a les necessitats de Badalona». Tots dos van qualificar de «greuge» el peatge quan el desplaçament de Mataró a Granollers es pot fer sense pagar. Xavier Garcia Albiol (PP) va remarcar la necessitat que la via sigui gratuïta i va demanar a l'alcalde que lideri l'oposició al peatge.

L'alcalde va tancar el debat defensant la necessitat de la B-500. «Aquesta és una infraestructura que ens desenganxa de Barcelona i ens obre una major possibilitat de comunicacions», va argumentar Jordi Serra, que també va afegir que gairebé poden «garantir que els badalonins que la facin servir per anar a treballar la tindran de manera gratuïta».

D'altra banda, representants veïnals d'Artigues i de Nova Lloreda van prendre la paraula al ple per queixar-se de problemes d'incivisme. El cas d'Artigues estava centrat en un local de culte, mentre que a Nova Lloreda denunciaven destrosses a les zones verdes. Ferran Falcó va argumentar que l'Ajuntament «no té la culpa de totes les actituds incíviques dels veïns», però va assegurar que «s'actuarà amb contundència perquè els actes vandàlics costen molts diners».

El PP es torna a quedar sol demanant rebaixes fiscals

El ple va rebutjar una moció presentada pel grup municipal del PP per fer una rebaixa generalitzada del 3% dels impostos en les ordenances fiscals per al 2010. El regidor d'Hisenda, Recursos Interns i Promoció Econòmica, Francesc Serrano, va aprofitar per anunciar la congelació dels impostos per l'any vinent i va titllar la moció del PP de «demagògica». Serrano va explicar que la quantitat representaria una reducció de 2,5 milions del pressupost municipal. També va assegurar que hi continuarà havent bonificacions i descomptes per a persones amb dificultats econòmiques. Carles Sagués (ICV-EUiA) també va rebutjar la moció perquè va assegurar que una baixada lineal dels impostos «no representa cap benefici per als ciutadans i no serveix per combatre els efectes de la crisi». Garcia Albiol (PP) va demanar al regidor d'Hisenda un «compromís clar que totes les persones aturades rebran bonificacions», i va acusa Iniciativa de «falta de coherència» per haver defensat la baixada dels impostos en ocasions anteriors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.