L'oposició acusa Hereu d'enganyar els ciutadans amb la «congelació» d'impostos

L'alcalde no es resigna a esperar al 2011 perquè l'Estat i la Generalitat millorin el finançament de Barcelona

Ni l'incivisme, ni els conflictes de convivència al Raval, ni la utilitat dels informes externs encarregats per l'Ajuntament –el PP va retirar la petició de crear una comissió auditora a canvi de tenir accés a 122 estudis– van estimular ahir la confrontació política en el ple de l'Ajuntament. Els grups només van sortir de l'atonia generalitzada quan es va parlar de diners, en especial dels que hauran de pagar els barcelonins en forma de taxes, preus públics i impostos municipals –un paquet que representa el 40% dels ingressos del consistori–. El govern bipartit, amb el suport d'ERC, va aprovar les ordenances fiscals que dies enrere van ser presentades sota l'eslògan de la congelació. «No s'incrementa la pressió fiscal a les famílies ni a la majoria d'empreses», va reiterar la regidora d'Hisenda, Montserrat Ballarín, destacant el gest que fa el bipartit en l'actual context de crisi econòmica. Antoni Vives (CiU) i Xavier Mulleras (PP), però, van desmantellar la suposada contenció recaptatòria de l'Ajuntament amb algunes preguntes i dades que Ballarín no va saber replicar amb claredat. «Un pis de 100 metres quadrats al Poblenou pagava 575 euros d'IBI l'any 2008 i enguany en paga 606. Em pot dir què pagarà l'any vinent?», li va preguntar el regidor nacionalista. «A 22.828 propietaris de Barcelona, l'IBI els pujarà un 18% i això representa un 10% dels comerços de la ciutat», va afegir el seu homòleg popular, que també va destapar la pregunta del milió. «Si recaptaran 23 milions d'euros més i el cens de població està estancat, vol dir que hi ha més càrrega impositiva», va reblar Mulleras. Els representants de l'oposició van coincidir a afirmar que el govern d'Hereu està «enganyant» els ciutadans quan els promet que no apujarà els impostos. Ballarín es va defensar argumentant que els augments cadastrals (la base regulable) no depenen de l'administració local i que, en qualsevol cas, se situen molt per sota dels que s'estan aplicant en altres capitals, com ara Sevilla i Madrid.

Més enllà de l'evolució definitiva de les ordenances fiscals, el tercer tinent d'alcalde i responsable del pressupost, Jordi William Carnes, va confirmar que l'any vinent el consistori haurà de recórrer a l'endeutament per poder mantenir el ritme inversor dels últims anys, decantat a favor de les polítiques socials. A preguntes del president del grup de CiU, Xavier Trias, Carnes també va parlar en nom d'Hereu per assenyalar que l'alcalde de Barcelona no accepta les previsions del president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, d'abordar la millora del finançament municipal l'any 2011. «L'alcalde està fent les gestions perquè la ciutat obtingui els recursos que ha de menester», va manifestar el tinent d'alcalde, que no va voler donar detalls d'aquestes gestions emparant-se en la dita «la bona feina no vol soroll».

ALTRES ACORDS

Casa Burés
El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, va anunciar que a la Casa Burés, que l'Ajuntament ha venut a la Generalitat per 26 milions d'euros, s'hi instal·laran les oficines de la conselleria d'Economia i Finances.
Consells de barri
El primer tinent d'alcalde, Carles Martí, va agrair al PP que hagi desblocat la creació de 73 consells de participació als barris de la ciutat, i va reclamar als grups de l'oposició que deixin d'utilitzar la figura dels tècnics de barri «només per erosionar el govern».
Rumba catalana
Tots els grups es van comprometre a impulsar les mesures necessàries perquè la rumba catalana sigui coneguda i estimada pels barcelonins com un element cultural distintiu propi.

Cap dimissió pel Klein

v. planella

L'executiu bipartit va desestimar ahir les peticions de dimissió del director general de l'empresa Barcelona de Serveis Municipals, Alfred Morales, i del gerent municipal, Andreu Puig, formulades per CiU arran del tancament del restaurant Klein, situat a l'edifici del Fòrum i en el qual el consistori ha invertit més de 3,1 milions d'euros que no han pogut evitar el tancament. «Això és llençar els diners i s'han de demanar responsabilitats polítiques», va manifestar el regidor nacionalista, Antoni Vives. El tinent d'alcalde de Promoció Econòmica, Jordi William Carnes, no ho va considerar una «pèrdua», sinó uns «actius» que tornaran a fer servei quan l'antic restaurant torni a obrir les portes, en forma de cafeteria, i la seva clientela siguin els visitants del futur museu de ciències naturals de Catalunya.

El Raval i l'etern debat sobre l'incivisme

f. espiga

És un debat que no mostra símptomes d'esgotament. Amb el pas de les setmanes el to sembla que es modera, però els grups polítics de l'Ajuntament de Barcelona continuen entestats a recórrer a una bateria d'arguments reiteratius per discutir sobre la problemàtica de l'incivisme que plana sobre Ciutat Vella. En el ple d'ahir es va constatar, però, la intenció de l'oposició i l'equip de govern d'atenuar la polèmica quan es parla específicament del Raval. Ara bé, quan el debat se centra en l'ordenança d'incivisme, apareix de nou la discrepància política amb tota la seva cruesa. Aquesta situació es va visualitzar durant el ple d'ahir en dos moments diferenciats. El primer va ser quan es va analitzar un informe presentat per la regidora de Ciutat Vella, Itziar González, en què es fa un repàs de diferents actuacions de caràcter estratègic que s'estan duent a terme al Raval, i també les que es pensen emprendre en el futur. Tots els partits, tots, van destacar la necessitat de no estigmatitzar el barri. Un noble propòsit que es resumeix en una frase de Mercè Homs, de CiU: «No volem donar-lo per perdut.» Quan va ser l'hora de discutir sobre les polítiques concretes que s'apliquen en aquest territori per fer front a la degradació de l'espai públic, les crítiques van ser més afilades. Així es va constatar arran d'una proposició del PP en què es demanava la creació d'una comissió per modificar l'ordenança de civisme i en una altra de CiU en què es feia un al·legat contra l'incivisme. Totes dues van ser rebutjades. Xavier Trias va assenyalar que molts dels problemes que ara afecten la ciutat són deguts al fet que no hi ha voluntat d'aplicar l'ordenança. La rèplica d'Assumpta Escarp (PSC) va ser concloent: «No hem amagat mai el cap sota l'ala.»

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.