CiU implica el director de l'Agència Catalana de l'Aigua en les irregularitats del Fòrum

Manuel Hernández va tenir dos càrrecs al mateix temps i va cobrar 84.318 euros per un «acomiadament improcedent»

Després de sis mesos revisant tota mena d'expedients i gràcies a la «col·laboració d'alguns treballadors i no dels actuals responsables» de BIMSA, segons va subratllar ahir el regidor Antoni Vives, CiU va eixamplar ahir les sospites d'irregularitats comptables, en l'adjudicació d'obres i en la política de contractació de l'empresa municipal que del 2001 al 2004 es va encarregar de la preparació –en termes d'infraestructures– del Fòrum de les Cultures i de la liquidació dels seus actius. L'existència de possibles responsabilitats ja van ser apuntades el febrer passat per la Sindicatura de Comptes i fa pocs dies s'hi ha implicat, obrint una investigació d'ofici, el Tribunal de Comptes de l'Estat. Fins ara, eren dos els fronts que amenaçaven el govern bipartit de Jordi Hereu, que sempre ha defensat la correcció de les actuacions de BIMSA. D'una banda, la compra d'actius sobrevalorats del Fòrum, per un import de 4,3 milions d'euros. De l'altra, la indemnització de 100.354 euros cobrats el 2004 pel director tècnic d'infraestructures de la societat, Ernest Santolaria, i la gratificació de 10.000 euros, incompatible amb el seu sou, que va rebre el conseller delegat, Jaume Castellví, que es va apressar a tornar els diners amb interessos en conèixer que estava sent fiscalitzat per la sindicatura.

CiU, però, va afegir ahir dos punts foscos més en la gestió dels responsables d'una empresa que en quatre anys va canviar tres vegades de nom –Infraestructures 2004, Infraestructures del Llevant de Barcelona i ara BIMSA– i que va moure una part important del pastís de 812,7 milions que va costar l'esdeveniment referencial del mandat de l'anterior alcalde, Joan Clos. Vives va detallar que, a més de la compra d'actius financers del Fòrum per «maquillar» el seu compte de resultats, la federació ha trobat un conveni en el qual Infraestructures del Llevant va pagar 2,034 milions per «compartir determinats edificis i espais del recinte» entre els mesos de desembre del 2003 i abril del 2004, amb la particularitat que no hi ha cap expedient que justifiqui aquesta despesa. Segons el regidor de CiU, es tracta d'uns «serveis no demostrables» que fan que incrementi el «forat financer» del Fòrum fins més enllà dels 6,3 milions.

En segon lloc, els nacionalistes han furgat a fons en els contractes blindats dels directius de la societat municipal. A banda del cas de Santolaria i de la gratificació que es va embutxacar Castellví, han trobat deu contractes més –dins d'una plantilla de 37 treballadors– en els quals s'havien pactat indemnitzacions extraordinàries en cas d'acomiadament que oscil·laven entre els 11.000 i els 113.000 euros (vegeu la columna adjunta). Almenys sis de les anomenades bufandes van ser cobrades totalment o parcialment pels directius de l'empresa. El cas més rellevant, però, és el de Manuel Hernández. Segons les dades facilitades per CiU, l'actual director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va fitxar com a adjunt a la gerència d'Infraestructures del Llevant el gener del 2001, quan encara era el vicepresident de l'Agència Metropolitana de Residus, càrrec que va mantenir fins al 2002. El 9 de febrer del 2004, Hernández es va desvincular del Fòrum, però va percebre per «acomiadament improcedent» la totalitat del blindatge que tenia acordat en el seu contracte: 84.318 euros. Al cap d'una setmana va ser nomenat gerent de l'Agència de Residus de Catalunya i des de l'abril del 2006 és el màxim responsable de l'ACA, dins de l'organigrama del Departament de Medi Ambient i Habitatge de la Generalitat.

El president del grup de CiU, Xavier Trias, va anunciar que dimecres, en la comissió de Presidència de l'Ajuntament, donaran una nova oportunitat a l'executiu d'Hereu perquè justifiqui l'«engany» als barcelonins amb els comptes del Fòrum i abans de tornar a reclamar que s'assumeixin responsabilitats polítiques. La rèplica a les acusacions dels nacionalistes va provenir del secretari d'organització de la federació de Barcelona del PSC, Albert Aixalà, que es va mostrar «sorprès» per les dades «confoses i sense fonament» de CiU. Aixalà va instar Trias i Vives a «donar la cara pels temes que els afecten en el cas Millet».

SOTA SOSPITA

Els contractes blindats identificats:
Gerent. Mateu Tersol. Pacte blindatge: 113.033 euros. Total cobrat: 60.000 euros.
Adjunt al gerent: Manuel Hernández. Pacte blindatge: 84.318 Total cobrat: 84.318
Adjunt al director tècnic d'infraestructures: Joaquim Sánchez. Pacte blindatge: 41.617 Total cobrat: 41.617
Secretària de direcció: Maria Dolores Padilla. Pacte blindatge: 13.699 Total cobrat: 13.616
Secretària de direcció: Carme Simó. Pacte blindatge: 11.124 Total cobrat: 11.124
Altres blindatges:
Cap d'administració.
Director tècnic d'arquitectura.
Director tècnic d'infraestructures tecnològiques.
Adjunt director de gestió d'actius.
Pagament de serveis no demostrables
2.034.129 euros.
Compra d'actius financers:
4,3 milions d'euros.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.