Els alcaldes de Vandellòs i Ascó entraran a formar part de l'òrgan executiu del Penta

L'Estat, després d'escoltar el Suprem, dóna veu als municipis

Llum verd als plans directors definitius que han de servir per actualitzar els cinc documents vigents a l'Estat, entre els quals hi ha el pla d'emergència nuclear de Tarragona (Penta), que alhora afecta dues àrees, la d'Ascó (centrals d'Ascó I i II) i la de Vandellòs (Vandellòs II). L'Associació de Municipis Afectats per Centrals Nuclears (AMAC) havia reclamat que un alcalde dels municipis de la zona d'intervenció –d'impacte directe d'una hipotètica emergència– de cada central pogués intervenir en l'òrgan executiu del pla d'emergència corresponent, i l'Estat, després d'escoltar el Tribunal Suprem, ha accedit a «millorar la participació municipal», com s'hi va referir ahir la vicepresidenta estatal, María Teresa Fernández de la Vega.

Pel que fa al Penta, com que inclou dues zones, seran dos els representants municipals que hi podran dir la seva: a l'àrea d'Ascó s'hi incorporarà l'alcalde d'Ascó mateix, Rafael Vidal, mentre que a la de Vandellòs, tot i que està per confirmar, el protagonisme també podria recaure en el batlle de Vandellòs i l'Hospitalet, Josep Castellnou. Al marge de personalismes, tots dos van mostrar ahir la seva satisfacció per la millora aconseguida. «Era una antiga reivindicació nostra i per fi s'ha tingut en compte l'AMAC», va manifestar Vidal, expresident de l'associació. «És molt interessant que els municipis puguin participar en qüestions de seguretat», hi coincidia Castellnou.

Nou paper dels Mossos

L'altra gran novetat que inclourà la revisió del Penta en relació amb els altres plans estatals és que permetrà que els Mossos d'Esquadra s'encarreguin del grup operatiu de seguretat ciutadana i ordre públic, fins ara responsabilitat dels cossos de seguretat de l'Estat. A partir d'ara, la policia espanyola integrarà un nou grup operatiu que vetllarà per la seguretat en ports i aeroports en cas d'emergència nuclear. A més a més, segons va explicar Vidal, el Penta preveurà l'acció d'un altre grup nou format pels cossos de Protecció Civil de la Generalitat. «El Penta passarà de tenir cinc a set grups operatius», va resumir.

L'alcalde asconenc, especialment content pel pas que es va fer ahir, considera que ara, sobre els fonaments dels plans directors aprovats per l'Estat, «és el moment de treballar per desenvolupar tot això, Estat, Generalitat i Ajuntaments, perquè l'altra novetat important és que per primer cop es planificaran els recursos d'emergència en funció de les singularitats i les necessitats de cada territori». L'objectiu, apuntat ara fa un any pel Departament d'Interior, és «poder fer un simulacre en condicions» durant el 2010, després de més de 20 anys sense que se n'hagi fet cap, exceptuant els interiors de cada instal·lació nuclear.

REACCIONS

RAFAEL VIDAL
alcalde d'ascó
«La nostra principal preocupació és la seguretat i la transparència i això ens reforça»
«Ara hem de treballar i preparar-nos bé per fer un simulacre, que si surt bé et dóna molta confiança»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.