Reclamacions de transparència a cops d'auditoria

El govern bipartit integrat pel PSC i ICV-EUiA, d'una banda; el bloc opositor, format per CiU i PP, de l'altra; i el grup d'ERC, que ha fet aliances amb uns i altres segons la seva conveniència, van ser els protagonistes, ahir, en el marc de la comissió de Presidència de l'Ajuntament, d'una insòlita acumulació de peticions d'auditories i d'investigacions al voltant de les suposades irregularitats comeses per l'empresa Barcelona d'Infraestructures Municipals (BIMSA) amb les obres del Fòrum de les Cultures, de la participació del consistori en l'accionariat de l'hotel Miramar i del restaurant Klein, i de la utilitat dels informes externs encarregats per l'executiu de Jordi Hereu. Els nacionalistes i els populars van demanar fins a tres auditories, i van sol·licitar al Tribunal de Comptes que ampliï l'abast de la fiscalització en marxa sobre les actuacions dels responsables de BIMSA. Davant d'aquestes reclamacions, sempre emparades en el principi de la transparència i per esvair els dubtes existents de «malbaratament de recursos públics», segons van destacar els regidors de CiU i del PP, Antoni Vives i Xavier Mulleras, els republicans van optar per sumar majoria amb el bipartit dues vegades i altres dues amb la resta de forces de l'oposició. En el primer cas, es va rebutjar una nova auditoria interna en relació amb el possible forat financer que va causar el Fòrum i l'apel·lació al Tribunal de Comptes. ERC, en canvi, va avalar la proposta de CiU instant el consistori a fer una auditoria comptable i de gestió sobre la seva participació en el Miramar i en el Klein, que va acabar sent aprovada per unanimitat després que la federació va accedir a retirar el paràgraf final de la proposició en què es vinculaven els resultats de les auditories a eventuals responsabilitats polítiques. Els republicans també van provocar una altra derrota del govern d'Hereu davant d'una petició del PP perquè una empresa independent avaluï la «utilitat, oportunitat i necessitat» dels informes realitzats des de l'any 2007 i per crear un registre públic en què es dipositin els estudis dos mesos després de la seva elaboració. Malgrat que l'oposició va sumar majoria, des de l'executiu es va avançar que no compliran cap dels punts de la proposició aprovada.

Telma Ortiz, la més «qualificada»

El primer tinent d'alcalde, Carles Martí, va haver de defensar ahir la contractació de Telma Ortiz Rocasolano en qualitat d'adjunta a la direcció de Relacions Internacionals davant les insinuacions dels portaveus de l'oposició que la germana de la princesa Leticia ha estat «nomenada a dit» i que s'ha reestructurat tota una àrea de l'Ajuntament per donar-li feina. Martí va admetre que la incorporació d'Ortiz fa part de les designacions de personal «assessor» discrecionals per part de l'alcalde, però va indicar que va haver de superar altres candidats. «Es va determinar que la senyora Ortiz era la més qualificada», va dir. El delegat de Presidència, Ignasi Cardelús, va detallar que les proves van consistir en una revisió de currículums i una entrevista amb el nou director del departament. El govern, però, no va aclarir perquè ha trigat prop de dos mesos a oficialitzar el fixatge de Telma Ortiz.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.