Platja d'Aro recapta en obres 350.000 euros dels 1,8 milions previstos per CiU

El nou equip de govern creu que el 2009 hi haurà un dèficit pressupostari d'uns 600.000 euros

El grup del PSC, ara a l'equip de govern, va acusar el mes de maig passat l'exalcalde Joan Giraut (CiU) d'haver perdut «definitivament el sentit comú» quan va aprovar el pressupost del 2009. En aquell moment, el grup que lidera l'actual alcaldessa, Dolors Padilla, va criticar durament l'equip de govern per la seva «inconsciència» de pressupostar uns ingressos en impostos d'obres i construccions d'1,8 milions d'euros. I més amb l'experiència del 2008, en què el govern de CiU va preveure uns ingressos de 3,9 milions d'euros en Icio, quan la situació de crisi generalitzada, i especialment a l'Estat espanyol i Catalunya al sector de la construcció, feia presagiar el pitjor. Aquell any, el 2008, es van recaptar 950.000 euros (un 24% dels 3,9 milions d'euros previstos). Això va suposar que hi va haver un dèficit d'ingressos de 2,5 milions d'euros.

És per aquest motiu que tant el PSC com ICV van considerar del tot incomprensible que el govern de CiU, juntament amb ERC i el PP, tornessin el 2009 a pressupostar 1,8 milions d'euros. Això suposava, segons el PSC, que aquest any s'haurien d'haver duplicat els ingressos de l'any passat i les llicències d'obres, en un moment en què els constructors i promotors diuen que l'obra nova no es pot recuperar perquè els bancs no concedeixen crèdits i perquè el parc d'habitatge nou és tan gran que falten molts anys per fer-ne efectiva la venda.

Ara, la realitat és que quan el nou tripartit ha entrat al govern ha trobat les deficiències de previsió de l'antic govern de Giraut (exresponsable d'Hisenda), ja que l'Ajuntament de Castell-Platja d'Aro ha recaptat fins ara només el 19,4% dels 1,8 milions d'euros que havien previst recaptar en Icio el 2009. Uns ingressos que no s'han donat i que obliguen, segons el nou equip de govern, a contenir la despesa del funcionament diari.

Segons el PSC de Castell-Platja d'Aro, la dinàmica de despesa promoguda per l'exalcalde Joan Giraut «no era gens sensible a la crisi», i ha fet que ara es trobin «amb uns tipus impositius al màxim i amb uns ingressos minsos a causa del descens de l'activitat econòmica». La previsió és que el descens dels ingressos provoqui un dèficit pressupostari de 600.000 euros.

Pla d'austeritat

L'alcaldessa, Dolors Padilla (PSC), diu que per fer front a aquesta davallada d'ingressos s'està aplicant un pla d'austeritat per dur a terme una despesa més modesta i alhora prioritzar les estratègies per enfortir el sector turístic. «No som l'excepció del món, som la confirmació de la regla general», lamenta Dolors Padilla, que assegura que no es pot combatre la crisi «perjudicant el ciutadà amb l'augment de la pressió fiscal».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.