Medi ambient

Els empresaris d'Horta i del Matarranya diuen que el parc eòlic dels Pesells pot deixar a l'atur 200 persones

L'Associació de Comerciants i Empresaris d'Horta de Sant Joan ha aconseguit el suport de l'associació d'empresaris de la comarca veïna del Matarranya, en la seua mobilització contra el parc eòlic que la Generalitat té previst autoritzar a la serra dels Pesells. Segons les dues entitats, els parcs eòlics alteraran el paisatge i posaran en perill la inversió privada que s'ha fet a la Terra Alta i al Matarranya per impulsar un desenvolupament basat en el turisme rural i cultural de qualitat. «Els empresaris de la Terra Alta i del Matarranya no tenim divisions administratives, perquè tots estem venent els mateixos valors paisatgístics i el parc afectarà els dos territoris», va remarcar el portaveu de la patronal del Matarranya, Xavier Moragrega. Així, en el cas d'Horta de Sant Joan, el 80% de la seixantena de membres de l'associació d'empresaris es dediquen al turisme rural, però al Matarranya l'entitat té uns 160 associats. L'any 2003, l'associació d'empresaris va aconseguir que el Consell Comarcal del Matarranya aprovés una declaració a favor del paisatge, tot renunciant als parcs eòlics; però des dels pobles de l'altra banda de la frontera amb Terol veuen amb impotència com ja s'estan construint els parcs eòlics de la Terra Alta. «Nosaltres també venem el paisatge de la Terra Alta, però des de pobles com Arenys de Lledó es veuen els molins que s'estan instal·lant al centre de la comarca», va remarcar la presidenta de l'entitat, Feli Gascón.

«Els setze aerogeneradors dels Pesells tindran un impacte terrible sobre el paisatge d'Horta de Sant Joan, però també sobre tota la zona», va insistir Núria Martí, que té una casa de pagès. Entre Horta i el Matarranya hi ha més de 3.000 persones que viuen directament o indirectament del turisme i del sector dels serveis. «No és cert que els parcs eòlics atraguin els turistes, com ens volen fer creure les promotores eòliques i el govern», va dir el president de l'Associació de Comerciants i d'Empresaris d'Horta de Sant Joan, Ricard Grau. «Només que l'any que ve baixem un 30%, potser hi haurà 200 persones que hauran d'anar al carrer, i això tindrà un impacte tan gran com el tancament de la Lear», va sentenciar.

LA FRASE

RICARD GRAU
president ass. d'empresaris d'horta de sant joan
«Els parcs eòlics no afavoreixen el turisme. Només que baixem un 30%, hi haurà 200 persones que aniran a l'atur»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.