Badalona aplica un sistema pioner d'estalvi energètic en l'enllumenat

S'ha provat al parc de Montigalà i podria estendre's en altres punts de la ciutat

L'empresa encarregada de l'enllumenat exterior de Badalona –SECE– ha modificat la instal·lació que hi ha al parc G-5 de Montigalà en tres aspectes. Primer, ha reduït un 37% la seva potència per adequar-la als nivells exigits per llei i, en segon lloc, ha introduït un mètode d'estalvi energètic que permet realitzar una reducció de fins al 50% del flux emès en les hores de baixa afluència al parc, amb la qual cosa s'aconsegueix un estalvi de fins al 55% de la potència consumida anualment. La tercera i última reforma consisteix a implantar un sistema nou de control –anomenat Pyramid– amb el qual s'aconsegueix una flexibilitat total en el disseny de l'encesa i l'apagada dels punts de llum del parc, permetent –en temps real i per control remot– enceses alternatives puntuals o per grups de làmpades. «Podem fer que cada llum tingui una intensitat diferent o que s'apagui segons les necessitats d'il·luminació que hi hagi en cada moment del dia, sense perdre qualitat en el servei i actuant amb eficiència, gastant l'imprescindible», defensava ahir el cap d'investigació i desenvolupament de la companyia, Francesc Pecanins.

Segons els càlculs efectuats, aplicant aquestes enceses i usos alternatius als 70 punts de llum del parc, s'ha estalviat fins al 65% de l'energia consumida en un any. En termes econòmics, la mesura ha suposat un estalvi de 10.380 euros a l'any. A més, i segons van coincidir a assenyalar ahir el regidor de Via Pública, José Antonio Lara (PSC), i la regidora de Medi Ambient i Mobilitat, Mercè Rius (CiU), la reducció de la intensitat de l'enllumenat efectuada al parc no ha suposat «cap disminució lumínica perceptible de nit» per al ciutadà, amb la qual no s'ha vist afectada la seguretat.

Extrapolant les dades obtingudes en aquest espai verd als 24.000 punts de llum que hi ha a Badalona, els diners que es podria arribar a estalviar la ciutat serien 3,5 milions d'euros si es generalitzés el sistema. Una possibilitat que Lara va deixar sobre la taula ahir, en indicar que part de l'enllumenat de parcs com ara els del Turó d'en Caritg o de Ca l'Arnús podrien funcionar al mínim, mentre que els d'algunes zones comercials podrien disminuir la seva intensitat a partir de determinades hores.

Tot i que amb matisos, Rius també va creure positiu estendre aquest sistema en alguns punts de la ciutat. En cas d'estendre àmpliament el sistema, el seu cost –que podria incloure's en la segona fase del fons FEIL– s'amortitzaria en cinc anys, segons va indicar el director tècnic i de producció de SECE, Eugeni Camprubí.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.