la contra

Un gra de sorra per al planeta

L'estratègia municipal de Sabadell contra el canvi climàtic vol reduir un 6,75% l'emissió de CO2 d'aquí al 2012

380 QUILOS MENYS ANUALS DE DIÒXID DE CARBONI «PER CAPITA». El document, amb mesures i objectius per frenar les emissions contaminants, es va presentar a les 27 entitats que hi han fet aportacions.

Bona part dels polítics van desoir, ara fa dues dècades, les previsions més malastrugues que els científics i els ecologistes van fer sobre l'escalfament local. Però d'ençà de la cimera mediambiental de Kyoto el discurs va anar canviant. En l'última dècada, els municipis s'han sumat de manera progressiva a la lluita contra el canvi climàtic, malgrat que el protagonisme sempre hagi recaigut en els grans líders estatals i les organitzacions mundials. Els primers passos van venir amb les anomenades agendes 21. Però dimecres al vespre Sabadell va anar una mica més enllà. L'alcalde, Manuel Bustos, i el regidor de Medi Ambient, Ricard Estrada, van presentar solemnement l'Estratègia municipal per a la mitigació del canvi climàtic, «un document local de referència tan important com al seu moment ho va ser l'agenda 21», en paraules d'Estrada.

A la comarca, Sabadell i Sant Cugat s'han afanyat per enllestir les seves estratègies. Un cop aprovades pel ple, al juliol, Sabadell les ha volgut compartir amb la societat civil, la Generalitat i la Diputació. El text recorda que des del 2002 s'han completat 144 accions i projectes. Han donat fruits, però el preàmbul reclama «la intensificació dels esforços per reduir les emissions de CO2» a tot el municipi. L'objectiu fins al 2012 és aconseguir-ho en un 6,75%.

L'anàlisi del volum d'emissions de gasos d'efecte hivernacle a Sabadell l'any 2006 reflecteix que la mobilitat en generava un terç i les llars una altra tercera part. Al darrere hi apareixien les indústries (16,6%) i els serveis (13,3%). Partint d'aquestes estadístiques, l'estratègia planteja 25 projectes nous i vuit iniciatives complementàries, que comprenen diverses àrees.

Sobre l'Ajuntament recau el paper d'exemple a seguir. L'enllumenat públic de baix consum i amb poca dispersió lumínica cap al cel, els semàfors de LED i les làmpades de baix consum en tots els edificis municipals, que ara ja comencen a popularitzar-se a les llars i l'any vinent substituiran les bombetes incandescents. I s'hi poden sumar altres experiències, com ara la introducció de les energies renovables –sobretot les plaques fotovoltaiques– i de l'ús de la geotèrmia –aire subterrani que costa menys d'escalfar o refredar– per climatitzar equipaments. Pel que fa a la mobilitat urbana, la idea és reduir l'ús del cotxe. L'alternativa: anar a peu –itineraris amb prioritat i camins escolars–, en bicicleta –més carrils i un servei de lloguer públic– o en transport públic. I com que els autobusos també contaminen, en compraran de gas natural. Per als que no abandonin el vehicle privat, s'incentivarà la compra de cotxes elèctrics i s'estendran les zones 30 per reduir les emissions.

El director de l'Oficina contra el Canvi Climàtic de la Generalitat, Salvador Samitier, va lloar la implicació local per afrontar el «repte global» d'impedir que la temperatura mitjana mundial superi en 2 graus les mitjanes de l'era preindustrial –ara és 0,7 graus superior–, i va esmentar la «conscienciació» col·lectiva com la millor eina. L'alcalde, Manuel Bustos, va celebrar que ja hi hagi una estratègia amb «consens polític i social», i va esperonar la ciutat perquè «comenci a caminar» i faci més aportacions. Aviat hi haurà més novetats, l'Agència Local de l'Energia, que implicarà els agents socials econòmics i tindrà –va avançar l'alcalde– un «esperit comarcal» per donar cobertura a altres municipis més petits de la demarcació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.