Cau el nombre de senglars a les àrees naturals de Barcelona

Les dades del programa de seguiment de les poblacions de senglar indiquen que la densitat d'aquests animals s'està estabilitzant a Catalunya. A més, pel que fa als espais naturals de Barcelona on s'han recollit dades, es mostra que la densitat de senglars per cada 100 hectàrees no només s'ha estabilitzat sinó que s'ha reduït. Aquestes zones són el Parc Natural del Montseny –on la densitat era de les més altes de Catalunya, 8,5 senglars per a 100 hectàrees, i ara s'ha reduït a 6–, el Parc Natural del Montnegre i el Corredor –la densitat baixa de 9 a 7,5–, el Parc Natural de Sant Llorenç de Munt i l'Obac –de 4,5 a 3– i el parc de la serralada Litoral –de 5 a 3,5.

Collserola, sense dades

Les dades de la Generalitat situaven la densitat més alta de la demarcació de Barcelona i la segona de Catalunya a la serra de Collserola. Ara, però, la Generalitat no ha facilitat dades. Fonts de Medi Ambient han assegurat que ara s'han recollit les dades dels disset centres de control i que encara no es disposa de les dades de la resta de Catalunya.

El programa es du a terme amb la col·laboració de colles de caçadors de senglars i personal tècnic de diverses administracions catalanes, coordinats per l'Àrea d'Activitats Cinegètiques, i anoten dia a dia totes les dades de les batudes que es fan a cadascun dels terrenys de caça. Aquest any han participat 120 colles de caçadors en la recollida de dades.

El senglar és una de les espècies més característiques de la fauna catalana i concentra una notable activitat cinegètica amb una forta tradició a les zones rurals del país. El programa es du a terme amb l'objectiu de fer un seguiment detallat de l'espècie, que ha tingut en els darrers anys una forta expansió i corre el risc de ser considerada una plaga, ja que causa danys als conreus, accidents a les carreteres i molèsties en zones urbanitzades.

Malgrat l'estabilització, la seva presència per zones no és homogènia, i es continua concentrant a les comarques de Girona i el nord de Barcelona. Aquestes dades han portat la direcció general de Medi Natural de la Generalitat a reafirmar-se en la política de mantenir les captures. Amb l'objectiu de continuar reduint la població d'aquesta espècie, Medi Ambient ha repetit l'autorització del període hàbil de caça de senglars del dia 6 de setembre del 2009 al 28 de febrer del 2010, i es recorda que està prohibit donar menjar als animals, per no afavorir-ne la multiplicació, cosa que passa habitualment a les zones de la serra de Collserola que toquen als espais urbans.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.