Pla de xoc per aturar l'extensió del musclo zebrat als embassaments de Lleida

La plaga està remuntant l'Ebre i els afluents, i ja se n'han detectat larves a Talarn i Rialb

La lluita contra el musclo zebrat no és barata. Però el mol·lusc, malgrat la seva admirable capacitat d'adaptació a qualsevol medi, encara no coneix ni la crisi ni les contencions pressupostàries. Les estacions de desinfecció d'embarcacions de Rialb i Talarn que s'han començat a construir aquesta setmana tenen un cost total de 120.000 euros. La CHE ha previst construir-ne onze més al llarg de la conca de l'Ebre. En territori català, també n'hi ha una altra de prevista a Mequinensa, a la Franja de Ponent. Formen part d'un pla de xoc que la CHE ha tirat endavant per prevenir i lluitar contra el musclo zebrat i que es finança en bona part amb el fons estatal del pla E per als municipis i altres organismes locals. A més, les comunitats i algunes entitats privades promouen altres estacions a Sant Llorenç de Montgai i al Baix Ebre. Segons el protocol contra el musclo zebrat de la CHE, qualsevol embarcació recreativa o del tipus que sigui que vulgui navegar per algun embassament o riu de la conca haurà de passar primer per l'estació de desinfecció. I en el moment de sortir de l'aigua haurà de tornar a passar-hi.

Les estacions de desinfecció estan formades per una plataforma de rentada amb sistema de recollida d'aigües, un sistema de drenatge i una sala tècnica per a l'ús de l'aigua clorada. L'aigua es dispara contra l'embarcació a una pressió de 160 bars i a una temperatura de 60 graus.

De Flix a Rialb

El primer punt on es va detectar el musclo zebrat va ser al pantà de Flix. Des de llavors, el mol·lusc ha anat remuntant riu amunt i també els afluents. Aquest agost se'n va detectar a Utxesa, al riu Segre. I, de larves, n'hi ha a pràcticament tot l'Ebre i a tots els afluents i embassaments catalans per sota de Rialb i Talarn. Més al nord encara no se n'han detectat.

La CHE, organisme estatal dependent del Ministeri de Medi Ambient, recorda que la competència principal per lluitar contra la plaga pertany, a Catalunya, a la Generalitat. Però com a responsables de la navegació en les aigües de la conca de l'Ebre, la CHE ha decidit posar el seu granet de sorra amb aquest pla de neteja de les embarcacions, que són el principal mitjà per estendre's que té aquesta espècie invasora.

Una plaga mundial que va sorgir de la mar Negra i la Càspia

El musclo zebrat, anomenat científicament Dreissena polymorpha, és una espècie originària de la mar Negra i de la mar Càspia, on es troba en equilibri ecològic. Incrustats als bucs dels vaixells, a partir del segle XIX es va estendre per Europa gràcies a la navegació fluvial, i a partir dels anys vuitanta del segle XX va arribar als Estats Units arran del transport marítim de mercaderies. Fa uns 3 centímetres de longitud i el seu aspecte és similar al dels musclos marins, tot i que amb un dibuix de línies en ziga-zaga blanques i negres que li donen el nom de zebrat. És molt resistent a les variacions de temperatura i de salinitat, i per això s'ha convertit en una perillosa espècie invasora que altera els ecosistemes fluvials on s'infiltra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.