Reus té més de 167.000 m² de zones verdes i una desena de parcs públics

La ciutat projecta la creació de quatre espais verds més i a cada habitant n'hi pertoquen 6 m²

El govern municipal vol aconseguir un model sostenible de ciutat, en què la ciutadania pugui disfrutar d'espais públics per relacionar-se durant el seu temps destinat a l'oci, i tot i que l'objectiu encara és lluny d'acomplir-se es va per bon camí. El regidor de Via Pública, José Magrazó, va explicar que a Reus hi ha 6 m² de zones verdes per cada reusenc, però la mitjana espanyola és de 8 m² per cada habitant. La superfície actual «no és suficient» tot i que es justifica pels costos de manteniment en una zona on fa més calor que en altres ciutats com ara les del nord de l'Estat.

Reus té més de 24.000 arbres plantats a les voreres dels carrers i 15.000 més a les diferents zones verdes, places i parcs de la ciutat. Al centre ja no hi queden espais buits i per això ara l'Ajuntament es fixa en l'extraradi i les zones de futura expansió urbanística. De fet, ja està previst un parc de 8.000 m² a l'actuació de la Sedera, a la carretera de Tarragona, que ja s'està habilitant, mentre que els propers anys hi haurà els nous parcs del Roquís, de Gandhi i el que es farà a l'àrea residencial estratègica, amb un total de 71.826 m² més de zones verdes. Tot i això, el consistori sí que és pioner en els sistemes de manteniment dels espais verds, que ara sumen més de 167.000 m² a tota la ciutat. L'àrea de Via Pública s'encarrega del seu manteniment i, quan s'executen obres de millora a diferents carrers, se n'obren d'altres a causa de la planificació urbanística, o es creen més zones verdes, en un any se'n poden arribar a plantar 1.000 més. A la capital del Baix Camp els arbres que més predominen són els plataners, però també hi ha mèlies, tipuanes i truanes. Els tècnics de l'àrea de Via Pública són els encarregats d'estudiar el microclima de cada zona de la ciutat per tal d'escollir, segons uns paràmetres determinats, els arbres que s'hi plantaran. A les zones més perifèriques s'hi acostumen a plantar plantes autòctones, mentre que a l'interior, on fa més calor, s'opta per plantar-ne d'exòtiques, cosa que a la vegada facilita l'adaptació de les espècies. L'Ajuntament inverteix 60.000 euros l'any a la reposició de l'arbrat de la ciutat.

Tractaments fitosanitaris.

Una plaga als xiprers l'any passat va fer que l'àrea de Via Pública hagués d'incidir més en els tractaments fitosanitaris. Enguany el problema és amb les palmeres, a les quals s'ha hagut de fer un tractament preventiu per combatre la plaga del morrut. Però el manteniment dels arbres de la ciutat no acaba aquí, de manera periòdica els tècnics treballen amb l'esporga, la neteja d'escocells i la reposició dels aspres –uns pals de fusta que els mantenen drets–. A més, s'aplica un sistema de reg amb camió cisterna als arbres que no tenen sistema automàtic de reg.

Es retalla el pressupost.

L'àrea de Via Pública ha destinat aquest any més de dos milions d'euros a mantenir els parcs i jardins de la ciutat, però l'any que ve el pressupost es retallarà un 5% atesa l'actual situació de crisi. Per tant, tal com ja va avançar Magrazó, s'hauran de trobar noves fórmules per mantenir verds tots els parcs i jardins però destinant-hi menys diners. D'entrada, es deixarà de fer el regadiu de manera manual i es farà automàtic a la vegada que s'intentarà millorar la gestió de les empreses que fan el manteniment o s'analitzarà amb més detall quin tipus de plantes s'adquireixen, entre altres accions. Tots aquests processos es faran de manera que «les plantes no sofreixin», tot i que «si cada cop hi ha més arbres, també és necessari invertir més en despeses de manteniment», va reflexionar Magrazó.

ELS PARCS

Parc de Mas Iglésies
42.000 m²
Parc de Sant Jordi
22.000 m²
Parc dels Capellans i parc de la Festa
20.000 m²
Parc del Lledoner
18.000 m²
Parc Pelai
17.000 m²
Parc de Mas Abelló
13.000 m²
Parc del Ferrocarril:
12.700 m²
Parc Mas Miarnau
12.000 m²
Parc de Carandell
10.500 m²
TOTAL: 167.200 m²
FUTURS PARCS
Parc del Roquís
31.500 m²
Parc Gandhi
10.326 m²
Àrea residencial estratègica
30.000 m²
Parc de la Sedera (en execució)
8.000 m²
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.