L'estany d'Ivars fa multiplicar els ocells

Troben a l'estany del Pla d'Urgell una espècie d'ocell que s'havia donat pràcticament per extingida a Catalunya. Des que es va reomplir l'estany, s'ha doblat el nombre d'espècies d'aus de la zona

Fa tres setmanes, els tècnics de l'estany d'Ivars i Vila-sana, al Pla d'Urgell, van localitzar i anellar cinc exemplars d'una espècie que es donava pràcticament per desapareguda: la mallerenga o marellenga de bigotis (Panurus biamicus), un ocell del qual només es tenia constància a Catalunya de dos exemplars al pantà d'Utxesa. Els exemplars localitzats a l'estany d'Ivars són tres mascles i dues femelles, detectats i anellats en dos dies diferents, cosa que fa albirar esperances que l'espècie pugui remuntar el vol malgrat la precària situació.

Aquesta ha estat l'última troballa, però n'hi ha hagut moltes més des que el 2005 es va començar la recuperació de l'estany, assecat als anys cinquanta per fer-hi camps de conreu i que actualment s'ha tornat a omplir amb aigua del canal d'Urgell. S'ha recuperat un estany històric de dimensions semblants a les de l'estany de Banyoles i s'ha donat una segona oportunitat a una fauna que o bé havia quedat sense l'hàbitat humit fa mig segle o bé havia continuat malvivint entre els camps de conreu lleidatans, convivint amb una agricultura cada cop més intensiva i tecnificada.

El doble d'espècies

Segons els tècnics, el 2004, abans que es comencés a reomplir l'estany, es van detectar 112 espècies d'ocells a la zona. Actualment se n'hi poden veure 223 al llarg de l'any. «En només cinc anys s'ha doblat el nombre d'espècies», subratllen des del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, format pel Consell Comarcal del Pla d'Urgell, els ajuntaments d'Ivars d'Urgell i Vila-sana i l'Obra Social de Caixa Catalunya.

Segons el director tècnic del consorci, Toni Costa, l'estany permet la possibilitat de veure moltes altres espècies que havien marxat de la zona o que hi havia el perill que ho fessin: el repicatalons, l'ànec de bec de serra, la polla d'aigua o la mateixa marellenga de bigotis, que s'havia donat pràcticament per extingida de Catalunya. Els exemplars van ser trobats i anellats en dies diferents en un dels canyissars de l'estany, creat precisament per facilitar que les espècies d'ocells hi niessin.

4.000 ocells anellats

Toni Costa té comptabilitzat l'anellament de 4.000 ocells des de l'any 2005. En aquesta tasca, hi col·labora el col·lectiu ecologista lleidatà Egrell. Segons Costa, l'anellament és una eina vital per poder fer el seguiment de l'estat de les diverses espècies, seguir-ne els moviments i calcular el nombre aproximat d'exemplars.

Les espècies d'aus que han tingut més sort són, lògicament, les aquàtiques. Se n'ha quadruplicat el nombre des que es va començar a omplir l'estany: de les 24 que hi havia abans de la restauració de l'estany, ara n'hi ha 100.

Turisme ornitològic

L'estany no només atreu ocells. També congrega humans al seu voltant. I cada any més, a mesura que l'estany es consolida i va sent més conegut arreu del país. Segons el president del Consell Comarcal del Pla d'Urgell i president del Consorci de l'Estany d'Ivars i Vila-sana, Joan Reñé, aquest any 2009 es tancarà amb un registre de visitants que rondarà les 50.000 persones: «L'estany ha estat un autèntic revulsiu turístic per a la comarca. S'ha multiplicat el nombre de cases de turisme rural i de restaurants, i per primer cop veiem un tipus de turista, britànic, alemany i d'altres indrets d'Europa on hi ha una gran afició pel turisme ornitològic i de natura.» L'estany ocupa una superfície de 438 hectàrees, de les quals 126 són la làmina d'aigua.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.