el reportatge

Els sons del fons del mar

El Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques de la UPC a Vilanova porta els sons marins al Zoo de Barcelona

una contaminació invisible. A diferència dels vessaments de petroli o la brutícia, la contaminació acústica del mar és invisible, i, sovint, oblidada per la societat. El laboratori de la UPC investiga la seva petjada al fons marí i consciencia la ciutadania sobre aquest fenomen.

Escoltar en temps real el so del mar a la costa catalana és el darrer projecte que posarà en marxa el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques al Zoo de Barcelona. Situat a Vilanova, el laboratori de la Universitat Politècnica de Catalunya treballa per lluitar contra la contaminació acústica, i per conscienciar la població d'aquest fenomen, sovint oblidat. Sons de mar: Escoltant a les profunditats dels oceans és el títol del projecte, que es farà realitat a partir del gener.

El Zoo de Barcelona habilitarà una sala perquè els visitants puguin escoltar a través d'hidròfons, en directe, els sons marítims de la costa de Vilanova, però també de les altres plataformes distribuïdes per tota la geografia europea de la xarxa d'excel·lència Esonet. «Aquesta connexió amb el medi marí a través de l'acústica (el sentit extraterrestre que han desenvolupat els cetacis) permetrà als visitants comprendre un dels reptes moderns i més urgents de la ciència: retornar al mar un equilibri acústic vital, un espai natural de sons i silencis», assegura el laboratori. «Comparar el medi natural dels dofins del zoo» i «comprendre la seva relació amb els sons en el seu medi natural per millorar el seu entorn acústic» són altres de les virtuts del projecte.

El transport marítim, l'explotació i la producció en alta mar de gas i petroli, els sonars militars i industrials, les càrregues explosives submarines, militars o civils, o les activitats d'enginyeria i el soroll d'avions supersònics són algunes de les fonts contaminants acústiques del mar. Segons el laboratori, un exemple de les conseqüències d'aquest tipus de contaminació és el varament en massa de cetacis amb l'ús del sonar militar, que poden causar lesions en òrgans acústics, suficientment greus per ser letals, i que també podrien produir lesions agudes induïdes físicament o derivades de canvis de comportament que conduirien els animals a varar i morir. En aquest sentit, el Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques apunta que no s'entén del tot en quines condicions o circumstàncies l'exposició a sons d'elevada intensitat poden causar lesions irreversibles, i aquesta és una de les seves línies d'investigació.

A través de la identificació dels sons marins que permetrà el projecte Sons del mar, els visitants del zoo podran «entendre els efectes de la contaminació en el medi marí», segons el responsable del laboratori, Michel André. La iniciativa també tindrà una part visual, que podrà mostrar diferents espècies d'animals del fons marí. Segons André, aquesta serà «la primera vegada que una institució pública permetrà que el públic pugui accedir» a les dades recollides del fons del mar. El responsable del laboratori destaca que la contaminació acústica «és molt poc coneguda», tot i les «greus conseqüències» que comporta, tenint en compte que no està regulada. «Res no impedeix que es vessi, però aquesta contaminació està posant fi als equilibris marins», explica Michel André.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.