la contra

Menys cotxes i més elèctrics

Terrassa crea un «full de ruta» amb 28 accions per reduir un 20% les emissions de CO2 el 2020

Reduir un 20% les emissions de CO2 a Terrassa abans del 2020. És a dir, passar de les 818.997 tones del 2005 a les 163.799 tones d'aquí a deu anys. Aquest és l'objectiu del pla d'acció per a l'energia sostenible (PAES), que s'aprovarà dimarts en el ple municipal i que s'avaluarà cada dos anys. Entre les 28 mesures que proposen, les que tenen un pes més destacat són les d'accions de mobilitat i transport, ja que suposaran un 42% d'estalvi de les emissions. Per aconseguir-ho, l'Ajuntament preveu reduir un 8% l'ús del vehicle privat a la ciutat, passant del 48% actual al 40% el 2020. El regidor de Medi Ambient, Màrius Massallé, va admetre que la intenció és «desincentivar» la utilització del vehicle privat. A Terrassa, el trajecte mitjà en cotxe és d'1,4 quilòmetres. Per això, es revisarà el pla director de mobilitat amb mesures com ara la millora de l'accessibilitat i les voreres per anar a peu, l'ampliació de la xarxa de carrils bici, la creació de més zones 30 i l'augment de la freqüència de pas dels autobusos. També hi contribuirà el perllongament dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC). Amb aquestes actuacions, l'estalvi serà de 27.360 tones de CO2.

L'altra gran aposta del PAES és la substitució del 25% de la flota actual de vehicles privats per cotxes elèctrics o híbrids, amb la qual s'estima una reducció de 42.817 tones de CO2. L'Ajuntament confia que en els pròxims deu anys un de cada quatre terrassencs que canviïn el cotxe perquè és antic en compraran un de més eficient energèticament. Per afavorir-ho, vincularà l'impost de circulació a l'emissió, crearà un distintiu que permeti identificar aquests vehicles –que es podrien beneficiar de descomptes en zones blaves o aparcaments–, a més de promoure la càrrega de bateries dels vehicles elèctrics a la via pública. «Hem d'aconseguir que siguin els ciutadans els que s'ho creguin», va assenyalar Massallé. Si més no, es farà inversió en campanya de sensibilització i educació ambiental.

El PAES inclou també implementar les accions necessàries per aconseguir reduir els residus, tot i que només es produeixen 1,44 quilos per habitant i dia. Així, es vol optimitzar els sistemes de recollida, les rutes i freqüències, i la situació dels contenidors. A més, caldrà fomentar la recollida selectiva, que ara és d'un 33%. L'objectiu és arribar al 50%. Així mateix, es promourà la millora de l'eficiència energètica en el sector domèstic, renovant la il·luminació i els electrodomèstics o millorant els tancaments i aïllaments tèrmics. També es fomentarà la implantació de sistemes d'aprofitament de l'energia solar tèrmica als habitatges.

Una part d'aquesta tasca ambiental la durà a terme l'Ajuntament. Així, preveu reduir un 31% les seves emissions, tot i que aquesta xifra podria arribar al 75%. El consistori vol baixar de les 18.024 tones de CO2 del 2005 a 3.605 tones el 2020. Ho farà amb accions com ara el pla d'enllumenat exterior, substituint les làmpades de vapor de mercuri per altres de vapor de sodi, o la instal·lació de plaques solars fotovoltaiques a les cobertes del edificis municipals. Segons el regidor de Medi Ambient, el consistori posarà a disposició d'inversors privats entre set mil i deu mil metres de sostre municipal. Per dur-ho a terme es buscarà un crèdit tou del Banc Europeu d'Inversions. Això suposarà reduir 13.164 tones de CO2. Massallé va destacar que «aquest pla s'ha d'entendre com un full de ruta de cap on es vol anar i l'objectiu és que es visualitzi que és possible aquesta reducció del 20% a Terrassa». En aquest sentit, hi va afegir que el cost d'aquestes mesures no ha de fer caure en el desànim. «No només és necessari per lluitar contra el canvi climàtic, sinó que és possible i assolible», va asseverar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.