Un informe suspèn l'Estat espanyol en la majoria d'indicadors de sostenibilitat i medi ambient

Destaca els avenços en gestió ambiental del sector empresarial de Catalunya

L'informe, presentat ahir pel director de l'Observatori de la Sostenibilitat de l'Estat espanyol (OSE), Luis Jiménez, i per la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, posa de manifest que l'Estat espanyol suspèn 91 dels 165 indicadors analitzats, i que dotze més estan en «situació crítica de sostenibilitat». Pel que fa als indicadors estrictament ambientals –energia, residus, emissions, transport o urbanisme–, la meitat d'ells mostren una situació negativa, tot i que sembla que evolucionen favorablement, segons el document. En el capítol Energia, canvi climàtic i biodiversitat, es destaca aspectes com ara la millora de l'eficiència energètica o la reducció del consum d'energia, dos aspectes clau per fer front al canvi climàtic.

Tot i això, la millora d'aquests dos indicadors, de la mateixa manera que la reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle (gairebé el 10% menys que el 2008), són conseqüència directa de la crisi econòmica i no de canvis en el model productiu. Però no tot és negatiu, ja que l'informe destaca els avenços de les energies de fonts renovables, que van aportar gairebé el 20% de la producció d'electricitat el 2008, i que, segons les estimacions de l'OSE pot arribar fins al 25% aquest any.

Més passadissos

Pel que fa al medi ambient, l'informe aconsella que s'incrementin les àrees protegides «per augmentar els passadissos de biodiversitat» perquè la fragmentació, diu el document, dels ecosistemes està agreujant la situació dels animals que estan en perill d'extinció. L'informe també fa referència a la situació de les aigües subterrànies que estan cada vegada més contaminades i amb les conques hidrogràfiques mal gestionades. Tot i això, l'informe destaca els avenços en gestió ambiental que hi ha hagut en el sector empresarial de l'Estat espanyol, especialment a Catalunya, Galícia i Madrid, que són els territoris amb més nombre de certificats ambientals.

L'OSE també valora l'actuació del Seprona (el cos de la Guàrdia Civil especialitzata en delictes contra el medi ambient) i recorda que el 2008 es van obrir gairebé 4.000 diligències i es van dictar 715 sentències, 525 de les quals condemnatòries. Pel director de l'observatori, l'educació ha registrat un avanç significatiu en tots els aspectes, tot i que ara, «cal avançar en educació per a la sostenibilitat».

Després de la presentació de l'informe, la ministra de Medi Ambient, Elena Espinosa, va admetre que l'Estat espanyol necessita canviar el seu model productiu, però aquest canvi no ha de ser només funcional o econòmic sinó també social i cultural».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.