Sitges posarà en marxa un pla d'acció que aposta per l'energia sostenible

El municipi instal·larà plaques solars generadores d'energia als equipaments i renovarà els vehicles

La promoció de les bones pràctiques en els usos energètics dels equipaments a través de campanyes per a l'estalvi d'energia dels usuaris dels equipaments, siguin treballadors o ciutadans, i també a les llars és una de les actuacions que inclou el pla; un ús racional de la il·luminació, de les temperatures de consigna de la climatització i d'altres serveis energètics serà una de les demandes de l'administració local als ciutadans i a la seva plantilla. Així mateix, l'Ajuntament impulsarà la col·locació de finestres amb doble vidre i tancament estanc, una mesura que, segons les previsions del govern local (PSC i ICV), tindrà efecte en un 25% de les llars fins al 2020; segons el pla, cada llar consumeix un 62,2% de l'energia per climatització.

Energia solar

L'administració local també promourà la instal·lació d'energia solar tèrmica per escalfar l'aigua en el sector domèstic d'edificacions existents i aplicarà bonificacions o subvencions perquè la ciutadania compri els aparells. D'altra banda, el govern de Sitges instal·larà als equipaments municipals plaques solars generadores d'energia que podrà abocar-se a la xarxa elèctrica. Actualment, els CEIP Maria Ossó i Miquel Utrillo, la policia local i la piscina municipal compten amb plaques solars, que només serveixen, però, per escalfar l'aigua sanitària dels mateixos edificis.

El 2020, l'Ajuntament disposarà d'un 25% de vehicles elèctrics en la seva flota de vehicles lleugers, segons el pla d'acció per l'energia sostenible, a més de promoure l'ús de biocombustibles en tots els vehicles municipals,

La indústria genera més d'una tercera part de les emissions

El pla d'acció per a l'energia sostenible s'ajusta al pacte d'alcaldes i alcaldesses de la UE i segueix el mètode establert des de l'Oficina Tècnica de Canvi Climàtic i Sostenibilitat de la Diputació. El ple de Sitges va aprovar inicialment la proposta el 30 de novembre, amb la previsió d'aprovar-la definitivament a principi del 2010. Segons les dades de què disposa l'Ajuntament, les emissions de gasos d'efecte hivernacle al municipi han tingut una tendència creixent en el període 2000-2005, si bé del 2005 al 2006 es van reduir un 5%. El sector causant en més proporció de les emissions és la indústria, amb un 35,6%, en què tenen un paper essencial les cimenteres; el sector transport emet un 20,5% dels gasos, i va seguit del sector domèstic amb el 19,3%, el sector serveis amb un 18% i el sector residus i aigua, amb un 5,5% i 1% respectivament.

La grandesa de les petites accions

Com a «full de ruta» de les accions de l'Ajuntament en matèria ambiental, el nou pla d'acció per a l'energia sostenible de Sitges és un «compromís» adquirit del que caldrà revisar el seu compliment, segons el regidor de Medi Ambient. «Cada dos anys l'Ajuntament haurà de fer una auditoria dels objectius complerts per saber si anem bé», apunta Josep Orriols. El responsable de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sitges destaca la importància de les «petites accions» dels ciutadans a l'hora de reduir les emissions dels gasos d'efecte hivernacle. «Tot és molt important, paga la pena estalviar calefacció, no agafar el cotxe... Aquests petits detalls fan reduir les emissions», sosté Orriols. La potenciació del transport públic, que ha de millorar per evitar l'ús dels vehicles privats, la reducció del consum d'aigua i una millor gestió dels residus són altres dels objectius que persegueix el pla.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.