El Parc Natural del Montgrí s'ha ampliat en 131 hectàrees després de les al·legacions

Inclourà el curs del Ter, estanys de Pals i uns camps de Gualta

De les 8.192 hectàrees que es protegiran amb el nou parc natural, se n'hi han afegit 131 després del procés d'informació pública. El director dels serveis territorials de Medi Ambient, Emili Santos, va explicar ahir que no s'han atès les al·legacions que demanaven una reducció dels límits del parc, sobretot per treure'n espais agraris. En canvi, sí que s'han atès algunes al·legacions per incloure-hi espais que inicialment en quedaven fora, pels seus valors naturals o perquè ja fan part d'alguna figura de protecció. És el cas del front litoral de l'illa Mateua de l'Escala, els estanyets de Pals, el curs del Ter des de la resclosa d'Ullà fins a la desembocadura i d'uns camps de Gualta, a petició del consistori.

En canvi, no s'han atès algunes reclamacions que feien referència a la composició dels òrgans rectors i equipaments, ja que Santos ha explicat que això no s'ha de definir en la llei, sinó en posteriors decrets, un cop el parc ja sigui una realitat. A més, també ha destacat que s'ha creat una figura especial per als espais agrícoles, pensada sobretot per als arrossaires, de manera que aquestes zones tinguin una regulació especial, amb una comissió bilateral entre Medi Ambient i Agricultura, per tenir en compte també l'opinió dels pagesos.

La llei ara entrarà al Parlament per la via d'urgència, i la intenció del govern és aprovar-la abans que s'esgoti la legislatura, el juliol com a molt tard. Pel que fa a les crítiques, Santos ha dit que s'ha buscat el consens amb el màxim de sectors implicats, però tenint clar que el parc s'havia de fer sense renunciar als grans objectius.

LA FRASE

EMILI SANTOS
DIRECTOR de SERVEIS TERRITORIALS DE MEDI AMBIENT I HABITATGE
«El procés ha estat tan llarg perquè durant mesos hem estat fent moltes reunions i buscant consens allà on hem pogut acostar posicions, però la nostra obligació era tirar el parc endavant»

UdP mobilitzarà el sector, i per CiU el projecte ja neix mort

ò. pinilla

Unió de Pagesos mobilitzarà el sector si no s'exclouen els espais agraris de la delimitació del Parc Natural del Montgrí i reclama que es modifiqui en el debat parlamentari. Unió de Pagesos denuncia que la delimitació del parc s'ha establert d'esquenes a la pagesia i als actors socials del territori. El sindicat s'oposa fermament a la inclusió dels espais agraris a la delimitació del parc que estableix el projecte de llei del govern de Catalunya, i reclama a les forces polítiques catalanes que es modifiqui aquesta decisió unilateral del govern durant el debat al Parlament de Catalunya. Per la seva banda, el diputat de CiU al Parlament de Catalunya, Xavier Dilmé, considera «un disbarat» la manera com el tripartit ha imposat el parc del Montgrí i creu que el projecte ja neix mort per la falta de consens. El diputat lamenta que el conseller Baltasar «s'autoqualifiqui de mentider» faltant a la paraula que va trametre el mes de juliol del 2008, quan va dir que no faria res en contra del territori.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.