Medi ambient

El passeig marítim de Calafell recuperarà les dunes i s'hi introduirà un nou sistema per protegir-lo del mar

El projecte, que costarà set milions, dedicarà el vial a recórrer el passat pesquer

Tècnicament, una de les principals novetats al futur passeig de Sant Joan de Déu serà l'ús d'un material geotèxtil que, soterrat, permetrà protegir les dunes i el passeig dels efectes d'un temporal. «Funcionaria com una escullera, però d'una manera molt menys agressiva amb el medi ja que no altera les propietats físiques de la costa», va detallar dijous passat el cap de Costes a Tarragona, Jordi Galofré. Serà el primer cop que s'aplica aquest sistema a la costa catalana, tot i que ja s'ha provat amb èxit a altres països europeus, com ara Holanda.

La fesomia de la part de platja que toca al passeig quedarà també totalment transformada amb la recuperació de les dunes que històricament havien traçat el perfil de la costa calafellenca, i que a més seran el suport de la reintroducció de la vegetació autòctona, com és el cas dels lliris de mar. Les dunes s'alçaran al costat de l'espai ara ocupat pel passeig, on també s'instal·larà un nou paviment que imitarà l'aspecte de la sorra. A més, entre les noves dunes i la platja s'habilitarà un petit camí per poder resseguir la línia de costa caminant per la sorra, i que es comunicarà amb el passeig pavimentat a través de plataformes de fusta. «Convertirà tot aquest espai de costa en part del municipi», va destacar Galofré.

Museu a l'aire lliure

La remodelació i recuperació ambiental tindrà també una vessant cultural destacada. Al llarg del poc més d'un quilòmetre de recorregut del passeig de Sant Joan de Déu, els vianants podran descobrir coses sobre el passat de Calafell, especialment la seva herència pesquera, a través d'una sèrie d'elements que convertiran el vial en un «museu a l'aire lliure», segons va destacar l'alcalde, Jordi Sánchez.

El recorregut, que dividirà el passeig en sis sectors temàtics, oferirà informació sobre l'estany de la Cobertera, la tasca dels pescadors i la seva família, la història de les colònies Vilamar i l'edifici del sanatori i, finalment, la trajectòria de l'editor i autor Carlos Barral. Al paviment, es podran llegir fragments escrits per diversos autors (com ara Gabriel Garcia Márquez i Jaime Gil de Biedma), mentre que fins i tot en un edifici del vial està previst projectar-hi cal·ligrames. A banda d'altra informació de tipus històric, s'hi instal·laran quatre escultures al·legòriques.

Tot i que el projecte de millora de l'aspecte extern del passeig marítim va ser inicialment impulsat per l'Ajuntament, finalment el Ministeri de Medi Ambient ha assumit la proposta i la finançarà al cent per cent. El cost previst de licitació s'acosta als set milions d'euros, i s'espera que les obres es puguin iniciar durant la propera tardor.

Els calafellencs podran conèixer els detalls del projecte fins al dilluns 25 de gener, ja que es troba exposat a les dependències municipals del nucli de la platja. Les al·legacions es podran presentar també fins aquest dia.

«Transformar» l'edifici de la confraria

Tot i que encara no hi ha un projecte definit sobre l'edifici de la confraria, tant Galofré com l'alcalde de Calafell van avançar la necessitat de «transformar-lo» per tal de convertir-lo en el punt de referència de la museïtzació del nou passeig. El que sí que es mantindrà intocable serà la màquina històrica que guarda l'edifici (que, per la seva situació, incompleix la llei de costes) i que es feia servir per arrossegar les barques dels pescadors fins a la platja. Aquest element, que ha estat declarat bé cultural d'interès local per l'Ajuntament, també es museïtzarà per tal d'explicar la seva funció i importància als visitants. «El projecte de passeig marítim reconeix el valor històric d'aquest punt», destacava l'alcalde, Jordi Sánchez, que també reconeixia la necessitat de reformular l'edifici.

La idea inicial és reconvertir l'espai en un edifici d'arquitectura moderna, amb preeminència del vidre, i on es podran projectar vídeos i imatges sobre la història de Calafell, com, per exemple, una cinta gravada al municipi pel pare de Carles Barral. La voluntat de l'executiu local és que l'edifici, un cop reformulat, es converteixi en el punt de trobada dels dos itineraris que es podran fer per recórrer el passeig: el vial pavimentat i el camí per la sorra a la platja. La reconversió de l'edifici, però, implicaria també recol·locar l'oficina de la confraria i la llar d'avis que ara hi funcionen, i dels quals el govern municipal ja negocia el trasllat.

Un altre element característic del litoral calafellenc que experimentarà un transformació serà el muret que actualment separa el passeig de la platja, i que es reformularà com una zona amb diversos bancs perquè els vianants hi puguin seure.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.