Els ecologistes es mobilitzaran si Medi Ambient deixa obrir una mina a Horta

ICV assegura que l'Ajuntament pot aturar l'autorització

El representant dels grups conservacionistes a la junta rectora i alcalde de Roquetes, Francesc Gas (ERC), va afirmar aquest dimecres que resulta «inacceptable» que el conseller Baltasar haja signat l'autorització per explotar la mina de bauxita, tot ignorant els quatre informes tècnics desfavorables del parc natural. La sol·licitud, segons Gas, també va en contra de les normes subsidiàries municipals, i hi ha una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que impedia l'explotació de la mina. Gas va advertir que, si Medi Ambient no fa marxa enrere, les entitats conservacionistes convocaran mobilitzacions. «A més, està situada dins la zona afectada per l'incendi, en una àrea que és parc natural, zona PEIN i Xarxa Natura 2000», va recordar. «I després de l'incendi, només per precaució, hauria d'haver-se denegat la sol·licitud», va afegir-hi.

Activitat «vigent»

Però el diputat d'ICV, Daniel Pi, que ahir va visitar Tortosa, va voler deixar clar que Medi Ambient no ha donat cap autorització d'activitat a la mina de bauxita d'Horta de Sant Joan. «La direcció general de Mines diu que l'activitat és vigent; per tant, segons la normativa, Medi Ambient el que fa és un procés d'adequació a les noves condicions ambientals, però no és la que autoritza el projecte», va dir. A més, Pi va ser crític amb l'Ajuntament per no haver presentat cap informe d'incompatibilitat urbanística de la mina, amb el qual s'hauria pogut aturar el projecte. Pi, que va recordar que els informes tècnics del parc natural no són vinculants, sosté que l'Ajuntament té temps fins al 7 de febrer per presentar un recurs de reposició. «No s'hi val a carregar les culpes sobre un tercer i a més barrejar-ho tot amb un incendi amb cinc morts», va dir Pi. La setmana que ve, Medi Ambient es reunirà amb l'alcalde, l'empresa titular de la mina i la plataforma de la Terra Alta per aclarir la situació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.