Ascó farà oficial dimarts la candidatura per tenir el cementiri nuclear

L'alcalde fa cas omís de la petició que just al matí li havia fet el seu partit i convoca el ple extraordinari

Desafiant les veus del territori i desafiant les ordres del seu propi partit, Rafael Vidal feia pública a última hora d'ahir la convocatòria de ple extraordinari per a dimarts. Amb un únic punt de l'ordre del dia, presentar la candidatura que els ha de permetre ser la seu del magatzem de residus nuclears. L'acte de dimarts servirà per oficialitzar el que tothom ja dóna per fet. I és que més enllà dels vots a favor que ja tindria dels quatre regidors de CiU, el portaveu del grup municipal Independents per Ascó (IA-FIC), Antoni Casanova, confirmava ahir a la nit que la intenció del govern de CiU i el PSC és tirar endavant la presentació de la candidatura per aconseguir la instal·lació de l'MTC. «La proposta és d'aprovació, i en cas contrari ja no l'haurien convocat», va remarcar. Casanova va explicar que els quatre regidors independents tindran llibertat de vot però que personalment no pensa donar suport a la candidatura. De fet, el més probable és que els independents s'abstinguin. «El tema s'ha portat molt malament, perquè ens ha faltat saber quina és la veu dels veïns, sobre una decisió tan important», va afirmar. L'exalcalde d'Ascó va remarcar que la instal·lació de l'MTC a Ascó «és un viatge sense retorn, un projecte per a molts anys», i que hauria calgut que el govern de CiU i PSC hagués tingut en compte l'opinió de la població. «Gràcies a la premsa i a alguns polítics, que han dit que això és un cementiri nuclear, als d'Ascó ens identificaran per sempre amb la brossa radioactiva, i això no ho podrà arreglar l'equip de govern que vingui després», va dir. «En una democràcia representativa com la que tenim, els polítics no estem prou legitimats per prendre una decisió tan important», va advertir Casanova.

I mentre es coneixia la decisió de l'Ajuntament d'Ascó de presentar candidatura a l'MTC, Ecologistes en Acció presentava el manifest davant d'una cinquantena de persones reunides a Mont-roig del Camp. En el document reclamen al govern que respecti la decisió del Parlament i al govern espanyol li demanen que retiri l'oferta econòmica per rebre el magatzem que fa als municipis interessats. També fan una crida a la mobilització convocada per aquest diumenge en contra del cementiri. Eloi Nolla, portaveu dels ecologistes, encara confia que la decisió pot canviar: «La batalla la tindrem diumenge, si la manifestació és massiva potser s'ho repensen.»

«Màxim consens»

La vicepresidenta del govern de l'Estat, María Teresa Fernández de la Vega, va assenyalar ahir que el cementiri nuclear s'instal·larà a la zona on hi hagi el màxim consens. «Escollirem la millor zona, la que reuneixi més condicions de seguretat i, per descomptat, el màxim consens», va dir. L'executiu espanyol no vol que la construcció de l'MTC ensopegui amb l'oposició de la ciutadania.

Demanen l'acta de regidor dels edils del PP a Yebra

No només CiU va collar ahir un càrrec electe seu, quan falten quatre dies perquè es faci l'assemblea de l'Associació de Municipis en Àrees Nuclears (AMAC) que ha de fer públiques les candidatures de l'entitat, entre les quals hi haurà previsiblement l'asconenca, i a una setmana que s'esgoti el termini de presentació de candidats fixat per l'Estat. A Guadalajara, un dia després del tens ple municipal que va validar la candidatura de Yebra, la Diputació va aprovar una moció institucional, signada pel PSOE, el PP i IU, en què demana als partits que exigeixin l'acta de regidor als edils que no rebutgin l'MTC a la província, és a dir, als cinc regidors del PP que van avalar la sol·licitud que Yebra farà a Indústria. De fet, el PP de Castella-la Manxa els ha obert un expedient disciplinari, tot i que no ha deixat clar si els expulsarà de la formació. D'altra banda, segons publicava ahir El País, hi ha un municipi de fora de les vuit àrees nuclears estatals, el petit poble de Bernuy de Porreros, a Segòvia, que demà ha convocat els veïns per decidir si es volen oposar a l'MTC.

Demanen a Montilla fidelitat a la resolució del Parlament

Una vintena de manifestants de la Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya (CANC) van desplegar ahir davant de l'Ajuntament de Capçanes, aprofitant la visita de José Montilla, una pancarta contrària a l'MTC per a Ascó, i van reclamar respecte –el President se n'ha mantingut al marge– per la resolució del Parlament en contra de la instal·lació del magatzem a Catalunya.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.