Sabaté qüestiona el «no» institucional a l'MTC i fins i tot planteja un magatzem per als reactors catalans

Implícitament, el delegat del govern fa una crida a la responsabilitat com a país

Malgrat això, Sabaté manté implícitament la seva posició de fer una crida a la responsabilitat com a país: «Hem acabat decidint que no es faci a Catalunya, de manera que serem l'únic país del món que dependrà d'un altre en aquesta matèria tan sensible», conclou.

També ironitza amb el fet que l'«estigmatització» de l'equipament i dels pobles amb instal·lacions nuclears pot acabar «espantant» els candidats de fora de Catalunya a guardar la deixalla que es genera a les centrals catalanes. «I si ningú vol els residus de les nuclears catalanes, què en farem», es pregunta, i respon recuperant una proposta seva: s'hauria de buscar una alternativa a Catalunya «per als residus que es generen aquí».

Això sí, Sabaté coincideix amb els «ecologistes seriosos» que primer caldria marcar un calendari de tancament de les centrals espanyoles, però de tota manera no ho veu una condició ineludible per construir l'MTC.

Sabaté s'havia mantingut indirectament en el centre d'atenció del polèmic procés fins i tot sense haver obert la boca, ja que l'any passat va arribar a afirmar que el magatzem podria ser una oportunitat econòmica per al municipi del Camp de Tarragona o l'Ebre que aspirés a ser-ne la seu i, ara, mentre el govern s'hi oposava, l'alcalde d'Ascó feia públic la setmana passada que Sabaté, natural de Flix, li havia donat suport, sense que el delegat ho desmentís. Avui, concreta una mica més el seu punt de vista.

EL PROTAGONISTA

XAVIER SABATÉ
DELEGAT DEL GOVERN AL CAMP DE TARRAGONA
«Catalunya no té bancs ni companyies d'assegurances ni d'electricitat ni companyia d'aigües des de la venda recent d'Agbar. Ara, hi haurem d'afegir la dependència de qui ens guardi els residus nuclears»

Manifestació a Móra

j. o

La Coordinadora Anticementiri Nuclear de Catalunya prepara una gran manifestació a Móra d'Ebre en contra de la polèmica instal·lació a Ascó. Tot i que la data concreta encara no s'ha establert, la CANC ja ha anunciat que serà entre finals d'aquest mes i principis de març. En una reunió que van convocar ahir a Pinell de Brai, els responsables de la coordinadora van fer balanç de l'estat de la qüestió del cementiri a dia d'avui. L'entitat també ha anunciat la convocatòria d'una assemblea a Gandesa divendres vinent i una altra a Falset, el dia 19 de febrer. El portaveu de la CANC, Sergi Saladié, manté que l'entitat vol «destapar el frau» que envolta el cementiri nuclear i els «interessos obscurs» que s'hi amaguen darrere. Reivindiquen el document de participació ciutadana de l'Agenda 21 de l'Ajuntament d'Ascó. Afirmen que és l'únic document en què es pot comprovar el posicionament, contrari, de la població d'Ascó en relació amb el MTC. La CANC segueix fent incís en la poca consistència de la candidatura d'Ascó per acollir el magatzem temporal centralitzat i en la falta de consens territorial, social i polític.

Comitè a Mont-roig

C.F

L'associació ecologista L'Escurçó, socis de la cooperativa agrícola, el regidor dels Verds i Més (ViM), Josep Maria Gairal, i diversos veïns del poble han fundat un comitè anticementiri nuclear a Mont-roig del Camp. Per aquest dimarts, dia 9, han previst una reunió a la població per començar a dissenyar un programa d'actes reivindicatius en contra de la instal·lació, a Ascó, del magatzem temporal centralitzat (MTC). Joan Manuel Olivella, president de L'Escurçó, creu que «Mont-roig ha d'estar en la primera línia en la lluita antinuclear; estem a trenta quilòmetres en línia recta d'Ascó i pensem que Mont-roig ha d'estar en la punta de llança en la lluita antinuclear», destaca el responsable de L'Escurçó.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.