Medi ambient

Cemex comprova que canviar els combustibles fòssils per residus urbans no perjudica la salut

La planta d'Alcanar aconsegueix reduir les emissions de CO2 a l'atmosfera

El laboratori de toxicologia i salut mediambiental de la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha estudiat durant els dos darrers anys la presència de metalls pesants, dioxines i furans en l'aire, la vegetació i el sòl de l'entorn de la cimentera de Cemex a Alcanar. L'objectiu de l'estudi era determinar si la substitució del coc de petroli per residus sòlids urbans i industrials (que Cemex anomena enerfuel) com a combustible alterava els valors dels metalls i, per tant, suposava un risc per la salut. La conclusió és que no hi ha cap tipus de risc perquè les emissions estan per sota dels límits legals establerts i, en alguns casos, són inferiors als que comporta l'ús exclusiu de combustibles fòssils. «No s'han trobat canvis ens els nivells d'immissió al voltant de la planta de Cemex després de la utilització d'enerfuel com a combustible alternatiu», va explicar el director de l'estudi i catedràtic de toxicologia de la URV, Josep Lluís Domingo. En aquest sentit, Domingo sosté que ha quedat provat científicament que el canvi de combustible no suposa un risc potencial per a la salut de la població de l'entorn de la fàbrica. I assenyala que el risc de morir d'un càncer degut a l'exposició a dioxines al voltant d'una cimentera del tipus de la d'Alcanar és d'1 entre 14,3 milions, mentre que, per posar un exemple, la de morir d'un accident de trànsit és d'1 entre 10.000.

La URV va començar a recollir les mostres de sòl, aire i vegetació fa dos anys, abans que Cemex comencés el canvi de combustible. Durant aquest temps s'han pres mostres d'aire en quatre punts: el carrer Castell (a 500 metres de la fàbrica), les Cases d'Alcanar (a 2,5 quilòmetres), l'IES Sòl de Riu (a 6 quilòmetres) i la urbanització Serramar (a 2,5 quilòmetres). També s'han pres mostres de sòls i herbes als mateixos llocs que els d'aire i a més a Sant Carles de la Ràpita (a 6 quilòmetres) i Ulldecona (a 9 quilòmetres). En cap de les mostres s'han obtingut diferències significatives i els nivells de metalls, pesants, dioxines i furans estan en ràtios molt inferiors al que exigeix la normativa vigent.

La cimentera estudia ampliar l'ús de combustibles alternatius

Cemex va obtenir una autorització provisional del Departament de Medi Ambient per substituir els combustibles fòssils per residus urbans i biomassa durant un període de temps que s'acabarà l'estiu que ve. Queda comprovat que mediambientalment és més sostenible, però ara la cimentera a d'estudiar si tècnicament i econòmicament és viable. «Hem de valorar la possibilitat tècnica i econòmica d'incrementar l'enerfuel com a combustible», va dir el director de la planta, Francesc Iniesta. Actualment, en un dels tres forns que l'empresa té a Alcanar fa servir un 30% de residus sòlids urbans i industrials, mentre que en l'altre forn que té operatiu substitueix el coc de petroli per biomassa. Pel que fa al tercer forn que té l'empresa, està aturat a conseqüència de la crisi econòmica. Cemex sosté que l'ús de biomassa i enerfuel aporta avantatges en el procés de fabricació de ciment, ja que permet reduir les emissions de CO2 i reduir l'ús d'abocadors.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.